Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odprto še 04:11, tel: 01 239 22 17).
Kinodvor na Otoku

Let nad bojnimi polji En dirigeable sur les champs de bataille

Francija / 1919 / 62 min

»Med avgustom in septembrom 1919 sta pilot Jacques Trolley de Prévaux in snemalec Lucien Le Saint z zrakoplovom francoske mornarice preletala zahodno fronto od belgijskega Nieuwpoorta ob Severnem morju do Marna. Posnela sta razdejanje in uničenje, ki ju je pustilo pet let bojev med prvo svetovno vojno. Film je bil posledica zahtev kinematografske službe francoske vojske (ki je verjetno želela pokazati škodo zaradi morebitnih odškodnin pri mirovnih pogajanjih) in duha dokumentiranja pokrajin, na katerem je temeljil projekt Les archives de la planète Alberta Kahna; slednji s svojim znanstvenim vodjo Jeanom Brunhesom velja za ustanovitelja sodobne človeške geografije. Le Saint je bil glavni snemalec in je po vsem svetu beležil sledi in posledice človeških dejavnosti na območju.

Te podobe so po sto letih posebno privlačne zaradi nenavadne počasnosti in fluidnosti zrakoplova, ki v nasprotju z letalom omogoča osredotočen pogled na podrobnosti in različne elemente ob robu kadrov. Ta fluidnost nas ob določeni razdalji od zemlje zelo prevzame: zorni kot je dovolj oddaljen, da si lahko oddahnemo od misli na vse, kar se je dogajalo v petih letih spopadov, in se prepričamo, da je vojne resnično konec. Obenem pa je dovolj blizu, da izpostavi podrobnosti nesmiselne morije, človeškega trpljenja in uničenja zaradi tehnološke blaznosti, čeprav nam prihrani obup, blato, dim in smrad, ki so jih doživljali ljudje v boju.

Zrakoplov se v dobi zgorevalnih motorjev in topov, ki se polnijo zadaj, pomika z ritmom iz davnih časov. Obuja dobo pionirjev kinematografije, bratov Lumière, ko je še veljalo, da je zunanji svet dovolj ujeti v kader, da bi ga prikazali. Ob tem postane lahkoten pogled, ki leti nad svetom in ga preprosto opazuje ter nam tako daje iluzijo, da ga lahko obvladamo.

To ni morbiden vojni turizem, ki so mu bila priča bojišča že v časih napoleonskih vojn, temveč zorni kot, ki postavlja pod vprašaj smisel marsičesa in izpostavlja izgubljeno resonanco v tedanjem svetu. Že leta 1919 odraža primerno distanco zgodovine, nezadržno željo po premiku naprej, kar se nas še danes močno dotakne.

Glasba skupine Insium, džezovske delavnice, ki sta jo navdihnila Glauco Venier (avtor koncerta za klavir za založbo ECM) ter mednarodni skladatelj in aranžer Michele Corcella, nas posrka v film in nas tako prevzame, da se izgubimo v njegovem času.«
– Luca Giuliani, La Cineteca del Friuli, Humin

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

petek, 22. 09. 2023 / 18:30 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Dodatna projekcija

Cesária Évora Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

petek, 22. 09. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Dokumentarec s pomočjo doslej nevidenih arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev z njenimi bližnjimi splete intimen portret »bosonoge dive«. Nagrada občinstva na festivalu IndieLisboa.

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

petek, 22. 09. 2023 / 20:45 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.