Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 10:10, tel: 01 239 22 17).

Lakota Hunger

Steve McQueen / Velika Britanija / 2008 / 96 min / irska galščina, angleščina

režija Steve McQueen, scenarij Steve McQueen, Enda Walsh, fotografija Sean Bobbitt, montaža Joe Walker, glasba Leo Abrahams, David Holmes, produkcija Robin Gutch, Laura Hastings-Smith, igrajo Michael Fassbender, Stuart Graham, Helena Bereen, Larry Cowan, Liam Cunningham, Dennis McCambridge, Liam McMahon

festivali, nagrade Premiera v Cannesu 2008, kjer film prejme zlato kamero za najboljši prvenec in nagrado za najboljši film po mnenju kritikov (FIPRESCI). Nagrada za evropsko odkritje leta 2008 na podelitvi nagrad evropske filmske akademije. Nagrada Carla Foremana za najbolj obetavnega novega avtorja na podelitvi nagrad Britanske filmske akademije (BAFTA). Nagrada vodomec za najboljši film v sekciji Perspektive na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu 2008.

IMDb Uradna stran

zgodba

Leta 1981 so politične okoliščine na Severnem Irskem smrtno resne. Film se osredotoči na življenje mož v zaporu Maze: Raymond Lohan je paznik, Davey Gillen mlad in prestrašen novi zapornik, Gary Campbell je njegov zaporniški sostanovalec in Bobby Sands vodja zapornikov v bloku H. Sands in zaporniki začnejo protestirati in zahtevajo, da bi jih obravnavali kot politične ujetnike. Spor in nasilje nad zaporniki se stopnjujeta, a kmalu so v nevarnosti tudi pazniki. Nemiri pripeljejo Sandsa do odločitve, da začne gladovno stavkati.

Realističen, temačen in oster film raziskuje stanje, ko človeka, njegovo telo in duha pripeljemo do skrajnosti.

iz prve roke

»Mislim, da je zgodba, ki jo popisuje moj film, eden najpomembnejših zgodovinskih dogodkov zadnjih sedemindvajsetih let. Gre za enega tistih dogodkov, o katerih vsi vemo nekaj, vendar jih je nujno potrebno nadrobno preučiti. Če sem s svojo uprizoritvijo koga razburil, me to ne vznemirja preveč. Stvari, ki jih popisujem, so se dejansko zgodile, in pogledati jim je treba v oči.«
Steve Mc Queen, režiser in scenarist

portret režiserja

Steve Mc Queen, rojen leta 1969 v Londonu, je eden vodilnih britanskih sodobnih umetnikov. Redno razstavlja v prestižnih muzejih in galerijah tipa Guggenheim, MOCA, Tate, Centre Pompidou, in se pojavlja na uglednih manifestacijah, kot so Beneški bienale, Documenta, ipd. S svojim preiskovanjem avdiovizualnega medija je v zadnji dekadi razprl številne nove možnosti umetniškega udejstvovanja na filmu. Lakota je njegov prvi »klasičen« celovečerni film.

kritike

»Film nas je navdušil s svojo ambiciozno in inovativno formo ter tudi s predanostjo in izjemno igro. Spoprime se z aktualno politično temo in najde način, kako ponuditi upanje v rahločutnem portretu nezlomljivega uporniškega duha.«
LIFFe 2008, utemeljitev žirije za nagrado Vodomec

»Najbolj šokanten in pomemben film leta.«
Esquire

»Senzacionalen prvenec, neustrašen in brezkompromisen, pogumnejši kot katerikoli britanski film v zadnjem času.«
The Daily Telegraph

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire

Nicolas Bedos

torek, 09. 08. 2022 / 18:00 / Dvorana

Potem ko pade v gnezdo vohunov v Kairu in se izgubi v Riu, se tajni agent 117 poda na reševalno misijo v črno Afriko. Vohunska parodija z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi (Sean Connery do zadnjega manšetnega gumba in šarmantnega nasmeška) je nasmejala občinstvo na zaključni projekciji lanskega festivala v Cannesu.

Neverjetno, a resnično Incroyable mais vrai

Quentin Dupieux

torek, 09. 08. 2022 / 21:00 / Dvorana

»Bojiva se, da naju boste imeli za nora, če poveva to zgodbo.« Tako se začne očarljivo trapasta in neskončno zabavna komedija francoskega mojstra absurda Quentina Dupieuxa (Mandibule). Manj o njej veste, bolje je.

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

sreda, 10. 08. 2022 / 17:30 / Dvorana

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.