Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (odprto še 01:40, tel: 01 239 22 17).

Lahko noč, mamica Ich seh, Ich seh

Veronika Franz, Severin Fiala / Avstrija / 2014 / 99 min / nemščina

Še eno srhljivo popotovanje po stranpoteh človeškega vedenja iz družinske produkcije avstrijskega pikreža Ulricha Seidla.

režija Veronika Franz, Severin Fiala, scenarij Veronika Franz, Severin Fiala, fotografija Martin Gschlacht, glasba Olga Neuwirth, montaža Michael Palm, igrajo Susanne Wuest, Lukas Schwarz, Elias Schwarz, Hans Escher, Elfriede Schatz, Karl Purker, Georg Deliovsky, Christian Steindl, Christian Schatz, Erwin Schmalzbauer

festivali, nagrade Benetke 2014, Toronto 2014

IMDb

Vrhunec poletnega vročinskega vala. V oddaljeni podeželski hiši med gozdom in koruznimi polji desetletna dvojčka čakata svojo mamo. Ko se ta vrne, je njena glava ovita v povoje zaradi prestale plastične operacije. Po njeni vrnitvi nič več ni, kot je bilo. Mati je zdaj stroga in hladna, družini pa poskuša omejiti vezi z zunanjim svetom. Dvojčka začneta dvomiti, ali je ta ženska resnično njuna mati. Odločena sta, da prideta zadevi do dna in poiščeta resnico.

»Ljubiva fizične filme, ki te popolnoma preplavijo. Ne filmov, ki predstavljajo samo neki koncept ali pripovedujejo zgodbe, temveč tiste, ki prikazujejo prepotene ljudi, drgetajoče, vpijoče, jokajoče, krvaveče, v katerih se pot, drget, vpitje, jok in krvavenje prelijejo tudi fizično na gledalčevo telo. Takšen film sva želela ustvariti. Vendar se je obenem moral držati tudi določenega naturalizma. Zanimala naju je določena groza, ki se poraja v vsakdanjem življenju in izhaja iz resničnosti, iz zelo preprostih stvari, kot so povit obraz, stavek, povečevalno steklo, nitka za čiščenje zob.« (Veronika Franz & Severin Fiala)

Veronika Franz
Rojena leta 1965 na Dunaju. Delovala je na vseh področjih filmske umetnosti in refleksije: kot novinarka, asistentka režije, vodja avdicij, študentka filozofije in posrednica pri prodaji. Soproga Ulricha Seidla, s katerim sodeluje tudi poklicno vse od filma The Bosom Friend (1997) naprej.

Severin Fiala
Rojen leta 1985 na Dunaju. S filmom se ukvarja od enajstega leta, posnel je več kratkih filmov. Leta 2012 je kot scenarist in režiser začel snemati z Veroniko Franz.

skupna filmografija
2012 Kern (dokumentarni)
2013 Dreh & Trink (Shoot & Drink) (kratki dokumentarni)
2014 Ich seh, Ich seh (Goodnight Mommy/Lahko noč, mamica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Film pod zvezdami / Odpovedano

Sadeži pozabe Mila

Christos Nikou

ponedeljek, 26. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Režiser, ki so ga kritiki ob beneški premieri razglasili za novi up grškega novega vala, prinaša komično, nadrealistično in čudno aktualno zgodbo o identiteti, spominu in izgubi, postavljeno v svet, ki ga je zajela skrivnostna pandemija. Zmagovalec zadnjega Liffa.

Asistentka The Assistant

Kitty Green

torek, 27. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Film, ki nas za devetdeset minut postavi v kožo mlade asistentke mogočnega filmskega producenta, ni zgodba o Harveyju Weinsteinu, pač pa zadržan in minimalističen portret sistema, ki tiho podpira nasilje nad ženskami.

Film pod zvezdami / Predpremiera

Hrupna soseda Sentimental

Cesc Gay

sreda, 28. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Julio in Ana sta skupaj že več kot petnajst let. Drug drugega se komaj še dotakneta in prepiri so postali del njunega vsakdanjika. Ko se v hišo vselita nekoliko mlajša Salva in Laura, ju zakonca sprejmeta z odprtimi rokami, a neprestano stokanje in vzdihovanje, ki prihaja iz njunega stanovanja, Julia spravlja ob živce. Nekega dne ju Ana povabi na večerjo …