Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 11:36).

Ladja Brod

Elvis Lenić / Hrvaška / 2023 / 65 min / hrvaščina

"Uljanik je bil naš ponos in del naše kolektivne identitete." Režiser se v filmu simbolično poslavlja od znamenite puljske ladjedelnice.

Znamenito puljsko ladjedelnico Uljanik so zgradili sredi 19. stoletja, v času habsburškega imperija. Skozi 20. stoletje je doživljala svoje zlato obdobje, še posebej v šestdesetih in sedemdesetih letih, ko so dobivali naročila za največja in najzahtevnejša plovila. Potem je prišlo obdobje hrvaške tranzicije, lastninjenja in ropanja državnega premoženja; Uljanik je postopoma, a zanesljivo propadal. Danes bolj kot na ladjedelnico spominja na odpad za staro železo, mirujoči žerjavi in potepuške mačke so nemi opazovalci nekdanje slave, ki ji kontekst podelijo pogovori v ozadju z nekdanjimi delavci in sopotniki.

»Oče je vso delovno dobo posvetil ladjedelnici Uljanik. Prav tako stric. Moj brat je tam delal dvajset let. Tudi jaz sem delal tam. Moja družina je bila z ladjedelnico zelo povezana in zato sem se moral od nje posloviti simbolično. To slovo mi je bilo nadvse pomembno – drugače tega filma ne bi posnel. Ta prostor je imel velik pomen za vse prebivalce Pulja. Uljanik je bil naš ponos in del naše kolektivne identitete.« (Elvis Lenić) 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.