Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:10 (za danes zaprto).

Kritična generacija Kritična generacija

Lara Simona Taufer in Darko Sinko / Slovenija / 2009 / 57 min / slovenščina

Film pripoveduje o skupini prijateljev – pesnikov, pisateljev, filozofov – ki so se konec 50-ih let prejšnjega stoletja zbrali okrog literarnih revij (Revija 57, Perspektive). S svojimi idejami in pogledi so temeljito preoblikovali slovensko kulturo in slovensko družbo nasploh.

režija in scenarij Lara Simona Taufer, Darko Sinko, fotografija Darko Sinko, montaža Lara Simona Taufer, Darko Sinko, glasba Čompe, zvok Lara Simona Taufer, oblikovanje zvoka Matjaž Moraus Zdešar, produkcija Nosorogi, koprodukcija RTV Slovenija, sofinanciralo Ministrstvo za kulturo RS, nastopajo Lojze Skok, Veno Taufer, Vital Klabus, Peter Božič, Veljko Rus, Janko Kos

Film pripoveduje o skupini prijateljev – pesnikov, pisateljev, filozofov – ki so se konec 50-ih let prejšnjega stoletja zbrali okrog literarnih revij (Revija 57, Perspektive). S svojimi idejami in pogledi so temeljito preoblikovali slovensko kulturo in slovensko družbo nasploh. Ne glede na to, da gre za ustvarjalce, ki se med seboj razlikujejo glede na področje delovanja, poetike in nazore, se jih je kmalu prijelo skupno ime ‘kritična generacija’.

»Nisva prepričana, da je možno kako drugače povedati kaj bolj resničnega o zgodbi te skupine. V pripovedih nastopajočih se prepletajo spomini in ideali. Najin namen je bil ohraniti jih žive in resnične.«
Lara Simona Taufer in Darko Sinko, režiserja

Lara Simona Taufer se je rodila leta 1979 v Ljubljani. Kritična generacija je njeno prvo filmsko delo. Darko Sinko (1979) prihaja iz Velenja, doštudiral je Filmsko režijo na AGRFT, kjer je posnel nekaj kratkih filmov, za katere je bil večkrat nagrajen. Kot asistent ali avtor videa je sodeloval pri gledaliških predstavah in filmih.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.

Nina in ježeva skrivnost Nina et le secret du hérisson

Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Barvita in napeta animirana detektivka, v kateri iznajdljiva otroka skrivaj rešujeta težave, ki jih je povzročil svet odraslih. Svoje mesto v svetu najdeta, ko pomagata drugim.

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

nedelja, 25. 02. 2024 / 14:00 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.