Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

Kratkohlačniki: Za vogalom Kratkohlačniki: Za vogalom

Áron Horváth Botka, Martin Turk, Anton Martin Emeršič, Katarina Rešek, Urša Kos / Slovenija / 2023 / 79 min / slovenščina / 12+

Pet kratkih filmov slovenskih avtorjev in avtoric, ki sveže in pogumno odpirajo aktualne teme odraščanja: od medvrstniškega nasilja do našega odnosa do drugih in drugačnih ter humorne vinjete za zaključek.

Kratkohlačniki prinašajo izbor kratkih filmov za mlade gledalce. Tokrat izpostavljamo pet kratkih filmov slovenskih avtorjev in avtoric. 

Prednost kratkih filmov je, da si jih lahko ogledamo še in še. V uri in pol lahko spoznavamo različne vsebine, različne avtorske pristope, se nasmejemo, jezimo, bojimo, za junake pesti držimo … in še vedno ostane čas za pogovor. Kakovostni kratki filmi so vsebinsko in oblikovno izčiščeni, kar omogoča, da se v pogovoru poglobimo v zgodbo, doživetje in izraznost filma.

Program:

Delčki
Áron Horváth Botka, Slovenija, 2020, 15 min, distribucija A Atalanta
Teodor in Ksaver najraje vozita formule na računalniku. Igrice lahko prekosi le obljuba, da ju bo oče peljal na ogled prave tekme. Izdelana miniatura prinaša tankočuten vpogled v občutje dečkov, razpetih med oba starša. “Kratki film lahko gledalce nagovarja kot odsek nečesa večjega ali pa kot skrbno zaokrožena miniatura. Režiserju Áronu Horváthu Botki je z Delčki uspelo najti pripoved, ki sijajno razkaže ves potencial kratke igrane forme. To mu je uspelo s prepričljivo režijsko in igralsko izvedbo, kakor tudi z dosego izjemnega čustvenega učinka, ki je povsem na nivoju celovečernih dram. Delčki je eden tistih kratkih igranih filmov, ki mu ni potrebno nič več dodati ali odvzeti, saj vse svoje potenciale uresniči v takšni obliki, v kakršni ga imamo pred sabo prav zdaj.” (iz obrazložitve žirije za nagrado Vesna za kratki film na FSF 2020)

Za vogalom
Martin Turk, Slovenija, 2022, 13 min, distribucija Bela film
Enajstletni Nejc je priča medvrstniškemu nasilju. Spoprijatelji se s Timijem, žrtvijo nasilja. Več o filmu.
»Ko se je moj sin nekoč stepel v šoli, nisem vedel, kako naj se odzovem, saj nisem poznal vseh okoliščin in nisem vedel, kdo ima prav. V kompleksnosti otroškega sveta je veliko odtenkov resnice in na situacijo sem poskušal pogledat kar se da nepristransko in skozi oči vpletenih otrok. Ta situacija me je potem vodila k snovanju in realizaciji kratkega filma Za vogalom«.
– Martin Turk, scenarist in režiser
V programu Kratkohlačniki je bil tudi avtorjev prejšnji film, Dobro vnovčeno popoldne, ki so ga lahko brezplačno ogledate na povezavi.

Nevihta
Anton Martin Emeršič, Slovenija, 2021, 12 min, distribucija Temporama
Lovec v gozdu naleti na migranta, kmalu zatem pa še na policiste, ki ga iščejo. Naj migranta izda, mu pomaga ali se briga sam zase? Dilema se ponovi, ko fanta spet sreča. Sploh ker se ustraši tudi zase. Je pesem lahko glasnejša od strahu?

Plavanje
Katarina Rešek, 2014, 24 min, produkcija AGRFT
Dvanajstletna deklica Sanela je uspešna v plavanju in si želi tekmovati na šolskem plavalnem tekmovanju, a ji pot prekriža menstruacija, ki zanjo in za njeno tradicionalno muslimansko družino predstavlja korenito spremembo v življenju. Tema filma je versko-kulturni konflikt med Zahodom in islamom, kot ga doživljajo otroci in mladostniki, ki odraščajo razpeti med vrednotami zahodne družbe spektakla in islamske tradicije. Za pogovore ob filmu vam je lahko v pomoč pedagoško gradivo Filmske osnovne šole: povezava.

Rop stoletja
Urša Kos, Slovenija, 1998, 15 min, produkcija AGRFT
Nadvse zabaven film o tem, kaj se zgodi, če štirim bratom in mami nekega dne zmanjka denarja, če je edino prevozno sredstvo stari trabant, če ne poznaš prometnih znakov, če te nadleguje blebetav indijski kos in če so v mestecu tudi policisti … Humorna parodija po scenariju Jana Cvtkovića. Več o filmu.

Ob ogledu filmov priporočamo pogovor z avtorji in avtoricami filmov. 

Več o Kinodvorovem šolskem programu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

sreda, 06. 12. 2023 / 19:20 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«