Danes je blagajna odprta od 17:45 do 21:30 (za danes zaprto).

Projekcije filma

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Asset 1

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain / ZDA, Peru / 2021 / 94 min

Projekcije filma

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Asset 1
V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.

nastopajo Papa Wemba, Manu Dibango, Simaro Lutumba, Papa Noel, Pépé Felly Manuaku, Verckys, Roitelet, Guvano, Paul Mwanga, Brazzos, Manda Tchebwa, Clément Ossinonde, Jean-Pierre Nimy, Lubangi Muniania

IMDb Uradna stran

iz prve roke
»Imel sem srečo, da sem sedem let svojega življenja – med letoma 2007 in 2014 – preživel v Demokratični republiki Kongo. Tam sem delal kot snemalec za mirovno misijo Združenih narodov. Ko sem prišel v Kongo, sploh nisem poznal njegove velike glasbene tradicije, natančneje kongovske rumbe. Pojma nisem imel, da so imeli številni Afričani Kongo še pred nekaj desetletji za deželo glasbenih bogov. Nisem vedel, da so bile nekatere zvezde kongovske rumbe, na primer Franco Luambo in njegov OK Jazz orkester, v Afriki tako velike, kot je bila skupina The Beatles na Zahodu. /…/
Že ob prvem poslušanju kongovske rumbe Indépendance Cha Cha benda African Jazz sem se zaljubil v njen ritem, pa tudi v zgodbo, povezano s pesmijo. Zgodba je res neverjetna! Leta 1960 je sanjska ekipa kongovskih glasbenikov rumbe spremljala kongovske politike med pogajanji za neodvisnost. Pa ne le to, glasbeniki so imeli med pogajanji vsak večer koncerte, na katerih so politiki plesali! Poleg tega so o dogodku celo napisali pesem, ki je postala glasbena spremljava gibanja za neodvisnost ne le v Kongu, ampak v večini Afrike!
Ta odkritja so le majhen namig, kako pomembna je bila glasba za prebivalce Konga. Večkrat sem se spraševal, zakaj še nikoli nisem slišal za to neverjetno kongovsko glasbo. Moje zanimanje se je še povečalo, ko sem odkril, da je glasba kongovske rumbe predstavljala prostor upora in svobode proti kolonialnemu zatiranju, s katerim so se Kongovci soočali, ko so bili belgijska kolonija, in da je pozneje postala pravi simbol nacionalne identitete. Kot življenjsko poslanstvo sem si zadal, da to neverjetno zgodbo povem na čim bolj prepričljiv način.
Vsi vedo za ogromna rudna bogastva v Kongu in vojne, ki so jih te rudnine sprožale, le redki pa poznajo pravi zaklad Konga, kongovsko rumbo.«
– Alan Brain

www.alan-brain.com

Poletni večeri s filmi na prostem

S poletnimi večeri prihaja čas filmskih projekcij na prostem. Tudi letos bomo v Kinodvoru sezono filmov na prostem pričeli s Kinodvoriščem, letnim kinom v atriju Slovenskih železnic, s katerim bomo v mestnem kinu na Kolodvorski poskrbeli za poletno vzdušje od 9. junija do 10. julija s projekcijami vsak večer ob 21.30.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Poletje, ko sem se naučila leteti Leto kada sam naučila da letim

Radivoje Andrić

sobota, 25. 06. 2022 / 16:30 / Dvorana

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi.

Triumf Un triomphe

Emmanuel Courcol

sobota, 25. 06. 2022 / 18:30 / Dvorana

Toplosrčen in humoren slavospev tovarištvu, medčloveškemu zaupanju in osvobajajoči moči umetnosti. Film je navdušil festivalska občinstva in prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljšo komedijo.

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Jani Sever

sobota, 25. 06. 2022 / 19:15 / Mala dvorana

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.