Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 07:02, tel: 01 239 22 17).

Kraljev govor The King's Speech

Tom Hooper / Velika Britanija, Avstralija / 2010 / 118 min / angleščina

Ganljiva, za zgodovinsko dramo netipično pristna ter človečna zgodba o kralju, ki je jecljal, ko je britanski narod na predvečer vojne in množičnih medijev iskal voditelja in zahteval govorca. Dobitnik štirih oskarjev, med njimi oskarja za najboljši film.    

režija Tom Hooper, scenarij David Seidler, fotografija Danny Cohen, montaža Tariq Anwar, glasba Alexandre Desplat, produkcija Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin, igrajo Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Guy Pearce, Derek Jacobi, Robert Portal, Richard Dixon, Paul Trussell, Adrian Scarborough, Andrew Havill, distribucija v Sloveniji Cinemania group

festivali, nagrade Oskar 2011 za najboljši film, režijo, izvirni scenarij in glavno moško vlogo (Colin Firth). BAFTA 2011 za najboljši film, glasbo, izvirni scenarij, glavno (Colin Firth) in stransko (Geoffrey Rush) moško vlogo ter stransko žensko vlogo (Helena Bonham Carter).

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Resnična zgodba o Albertu, Yorškem vojvodi (Colin Firth), ki se leta 1936, po abdikaciji svojega mlajšega brata, nepričakovano znajde na angleškem prestolu. Evropa se pripravlja na vojno. Narod ter položaj zahtevata prepričljivega in odločnega monarha, ki bo poenotil britansko ljudstvo in ga dvignil v uporu proti nacistični grožnji. Kralj Jurij VI. pa se nikakor ne more znebiti svoje govorne motnje – dokler ga žena Elizabeta (Helena Bonham Carter) ne odpelje k ekscentričnemu logopedu (Geoffrey Rush).

Ganljiva, za zgodovinsko dramo netipično pristna ter človečna zgodba o kralju, ki je jecljal, ko je britanski narod na predvečer vojne in množičnih medijev iskal voditelja in zahteval govorca. Oskar za najboljši film.

»Kraljev govor je vsekakor film, ki želi ugajati, a to počne tako odkritosrčno in neprisiljeno, da se njegovemu šarmu preprosto nima smisla upirati. Topla, zabavna in globoko človeška zgodba, ki nostalgično ošvrkne zadnje dneve britanske kolonialne veličine in gledalca vrže v enega najbolj kritičnih trenutkov zgodovine 20. stoletja, je film za staro in mlado, za tiste, ki imajo radi zgodovino, in za tiste, ki iščejo bolj osebne, intimne zgodbe, za vse, ki na žive in mrtve prisegajo na kraljico, in za zagrizene antimonarhiste.«
– Špela Barlič, Pogledi

 »Albert ne govori dovolj dobro, saj kronično jeclja. /…/ Elizabeta, njegova soproga, ga odpelje k avstralskemu govornemu terapevtu, Lionelu Logueu, nesojenemu igralcu, de facto amaterju, ki slovi po svojih ekscentričnih metodah in ki terapijo prelevi v grandiozno kombinacijo teatra krutosti, psihoanalize in antipsihiatrije … In ker [Albertovo] jecljanje ogroža nacionalno varnost, se podredi Lionelovemu drilu, kar Kraljev govor, lucidni remiks inspirativnega filma, kostumske miniserije, imperialne satire, resnične zgodbe, pigmalionskega »mjuzikla«, miramaxiade in sekularnega nostalgika, neuradni prequel Frearsove Kraljice, prelevi v Rockyja za intelektualce – dril, dril, dril, na koncu pa ring … ee, radio. Ali bolje rečeno: Jurij VI., kralj tesnobe, čigar govorni defekt je le posledica defektnosti kraljevske družine … trenira, trenira in trenira, da bi bil lahko na koncu govorno tako prepričljiv kot Hitler.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinobalon / Bobri

Zverinice iz gozda Hokipoki Dyrene i Hakkebakkeskogen

Rasmus A. Sivertsen

sobota, 25. 09. 2021 / 13:45 / Dvorana

Lutkovni muzikal ali basen, ki nas nostalgično spomni na Zverinice iz Rezije.

Kinobalon / Bobri

Moj brat lovi dinozavre Mio Fratello Rincorre i Dinosauri

Stefano Cipani

sobota, 25. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Ganljiv in obenem humoren film o najstniških tegobah, sprejemanju drugačnega in lastnega je posnet po resnični zgodbi ter istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola, mladi iz kar 32 držav pa so mu podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

sobota, 25. 09. 2021 / 17:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.