Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 02:32).

Kraljev govor The King's Speech

Tom Hooper / Velika Britanija, Avstralija / 2010 / 118 min / angleščina

Ganljiva, za zgodovinsko dramo netipično pristna ter človečna zgodba o kralju, ki je jecljal, ko je britanski narod na predvečer vojne in množičnih medijev iskal voditelja in zahteval govorca. Dobitnik štirih oskarjev, med njimi oskarja za najboljši film.    

režija Tom Hooper, scenarij David Seidler, fotografija Danny Cohen, montaža Tariq Anwar, glasba Alexandre Desplat, produkcija Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin, igrajo Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Guy Pearce, Derek Jacobi, Robert Portal, Richard Dixon, Paul Trussell, Adrian Scarborough, Andrew Havill, distribucija v Sloveniji Cinemania group

festivali, nagrade Oskar 2011 za najboljši film, režijo, izvirni scenarij in glavno moško vlogo (Colin Firth). BAFTA 2011 za najboljši film, glasbo, izvirni scenarij, glavno (Colin Firth) in stransko (Geoffrey Rush) moško vlogo ter stransko žensko vlogo (Helena Bonham Carter).

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Resnična zgodba o Albertu, Yorškem vojvodi (Colin Firth), ki se leta 1936, po abdikaciji svojega mlajšega brata, nepričakovano znajde na angleškem prestolu. Evropa se pripravlja na vojno. Narod ter položaj zahtevata prepričljivega in odločnega monarha, ki bo poenotil britansko ljudstvo in ga dvignil v uporu proti nacistični grožnji. Kralj Jurij VI. pa se nikakor ne more znebiti svoje govorne motnje – dokler ga žena Elizabeta (Helena Bonham Carter) ne odpelje k ekscentričnemu logopedu (Geoffrey Rush).

Ganljiva, za zgodovinsko dramo netipično pristna ter človečna zgodba o kralju, ki je jecljal, ko je britanski narod na predvečer vojne in množičnih medijev iskal voditelja in zahteval govorca. Oskar za najboljši film.

»Kraljev govor je vsekakor film, ki želi ugajati, a to počne tako odkritosrčno in neprisiljeno, da se njegovemu šarmu preprosto nima smisla upirati. Topla, zabavna in globoko človeška zgodba, ki nostalgično ošvrkne zadnje dneve britanske kolonialne veličine in gledalca vrže v enega najbolj kritičnih trenutkov zgodovine 20. stoletja, je film za staro in mlado, za tiste, ki imajo radi zgodovino, in za tiste, ki iščejo bolj osebne, intimne zgodbe, za vse, ki na žive in mrtve prisegajo na kraljico, in za zagrizene antimonarhiste.«
– Špela Barlič, Pogledi

 »Albert ne govori dovolj dobro, saj kronično jeclja. /…/ Elizabeta, njegova soproga, ga odpelje k avstralskemu govornemu terapevtu, Lionelu Logueu, nesojenemu igralcu, de facto amaterju, ki slovi po svojih ekscentričnih metodah in ki terapijo prelevi v grandiozno kombinacijo teatra krutosti, psihoanalize in antipsihiatrije … In ker [Albertovo] jecljanje ogroža nacionalno varnost, se podredi Lionelovemu drilu, kar Kraljev govor, lucidni remiks inspirativnega filma, kostumske miniserije, imperialne satire, resnične zgodbe, pigmalionskega »mjuzikla«, miramaxiade in sekularnega nostalgika, neuradni prequel Frearsove Kraljice, prelevi v Rockyja za intelektualce – dril, dril, dril, na koncu pa ring … ee, radio. Ali bolje rečeno: Jurij VI., kralj tesnobe, čigar govorni defekt je le posledica defektnosti kraljevske družine … trenira, trenira in trenira, da bi bil lahko na koncu govorno tako prepričljiv kot Hitler.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.