Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 08:20).

Kralj Rey

Niles Atallah / Čile, Francija / 2017 / 90 min / španščina

Eksperimentalno navdahnjena priredba zgodbe o francoskem popotniku iz 19. stoletja, ki je trdil, da je patagonski kralj, je drzna mešanica zgodovinskih dejstev in domišljije ter uporabe različnih filmskih formatov, animacije in lutk.

režija Niles Atallah, scenarij Niles Atallah, fotografija Benjamín Echazarreta, glasba Sebastián Jatz, montaža Benjamin Mirguet, igrajo Claudio Riveros (Juan Bautista Rosales), Rodrigo Lisboa (Orélie-Antoine de Tounens)

festivali, nagrade Rotterdam 2017 (posebna omemba žirije), Touluse 2017 (nagrada francoskih kritikov)

IMDb

Eksperimentalno navdahnjena priredba zgodbe o francoskem popotniku iz 19. stoletja, ki je trdil, da je patagonski kralj, je drzna mešanica zgodovinskih dejstev in domišljije ter uporabe različnih filmskih formatov, animacije in lutk.

Orélie-Antoine de Tounens je bil francoski odvetnik, ki se je leta 1860 odpravil na popotovanje v Južno Ameriko, v pravkar osamosvojeno državo Čile. Trdil je, da ga je tamkajšnje ljudstvo Mapuča izvolilo za kralja pokrajin Aravkanija in Patagonija. V Attalahovi filmski priredbi, ki je nastajala sedem let, je de Tounensa spremljal vodnik Rosales in ga po dobrem letu vladanja izdal čilenskim oblastem, ki so si že dolgo prizadevale prisvojiti ozemlje Mapučev. Nesojenega kralja so razglasile za neprištevnega …

»Ravno dovolj konkretnih dokazov o tem možu in njegovem kraljestvu je bilo pokopanih pod plastmi mitov in legend, da nista oba zdrsnila v popolno pozabo. Vendar je bilo v zgodbi toliko vrzeli, da je bilo mogoče v najboljšem primeru izoblikovati samo razdrobljeno vizijo. Kralj se je izluščil s presejanjem številnih delčkov njegove zgodbe. Zamislil sem si film, ki je v gledalcu vzbudil analogno izkušnjo: popotovanje skozi pokrajine pozabljenih sanj, razkrajajočih se spominov in fantazij duha.« (Niles Atallah)

Niles Atallah
Rojen leta 1978 v Kaliforniji. Na tamkajšnji univerzi je študiral umetnost, danes pa je priznan avtor glasbenih spotov in video instalacij ter režiser in scenarist številnih kratkih in celovečernih filmov, pri katerih se občasno pojavlja tudi v vlogi snemalca oziroma direktorja fotografije. Danes živi in ustvarja v Santiagu v Čilu, kjer je ustanovil produkcijsko hišo Diluvio.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.