Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Kongo na sodišču Das Kongo Tribunal

Milo Rau / Nemčija, Švica / 2017 / 100 min / angleščina, francoščina, nemščina, svahili

Režiser na svojevrstnem civilnem sodišču zbere žrtve, zločince, opazovalce in analitike ter ustvari precizno in neolepšano sliko največje in najbolj krvave ekonomske vojne v zgodovini človeštva. »Eno najbolj ambicioznih del političnega gledališča, kar jih je kdaj bilo.« (The Guardian)  

režija Milo Rau, scenarij Milo Rau, fotografija Thomas Schneider, montaža Katja Dringenberg, glasba Marcel Vaid, produkcija Arne Birkenstock, Olivier Zobrist

festivali, nagrade Teden kritike, Locarno. Častna omemba – DOK Leipzig. Filmska nagrada mesta Zürich.

IMDb

zgodba
Zaradi vojne v Kongu je v dvajsetih letih umrlo več kakor šest milijonov ljudi, prebivalstvo neizmerno trpi, a storilci ostajajo nekaznovani. Kongo poseduje velikanske zaloge surovin za potrebe sodobne visoke tehnologije, zato konflikt mnogi vidijo kot enega osrednjih bojev ekonomske distribucije v svetovni globalizaciji. Režiser na svojevrstnem civilnem sodišču zbere žrtve, zločince, opazovalce in analitike ter ustvari precizno in neolepšano sliko največje in najbolj krvave ekonomske vojne v zgodovini človeštva.

iz prve roke
»Kongo na sodišču pogleda v zaodrje ekonomske vojne, ki je v zadnjih dvajsetih letih povzročila več kakor šest milijonov mrtvih. Gre za uprizorjeno sodišče – a vendarle je vse pristno: rudarji, uporniki, cinični minister in odvetnik iz Haaga. Sodišče smo uprizorili sredi območja, v katerem poteka državljanska vojna, in ga posneli s sedmimi kamerami pred tisoč gledalci. Tako Kongo na sodišču ni mogoč film. A kljub temu obstaja.«
– Milo Rau

kritike
»Eno najbolj ambicioznih del političnega gledališča, kar jih je kdaj bilo.«
The Guardian

»Kjer politika odpove, lahko pomaga le umetnost.«
Die Zeit

»Potrebujemo nov sistem vrednot – in Kongo na sodišču je eden prvih korakov v to smer.«
SWR 2

»Noben drug gledališki režiser se tako odločeno ne posveča tako obupnim poglavjem svetovne zgodovine, kakor to počne Milo Rau iz Švice.«
SRF

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Predpremiere

Mektoub, ljubezen moja Mektoub, My Love: Canto Uno

Abdellatif Kechiche

nedelja, 18. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Abdellatif Kechiche je Adelino življenje nasledil z dih jemajočo sago o odraščanju, spolnosti in hedonizmu, postavljeno na jug Francije leta 1994.

LIFFe / Kralji in kraljice

Pepel je snežno bel Jiang hu er nv

Jia Zhang-ke

nedelja, 18. 11. 2018 / 14:30 / Dvorana

Portret sodobne Kitajske z žanrskim pridihom izpod rok Jia Zhang-keja, ki je v glavno vlogo znova postavil Zhao Tao, svojo muzo in ženo iz resničnega življenja.

LIFFe / Kinobalon na LIFFu

Wallay Wallay

Berni Goldblat

nedelja, 18. 11. 2018 / 17:15 / Dvorana

Dobitnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva. Mladi iz 46 evropskih mest so za svoj najljubši evropski film izbrali zgodbo o trinajstletnem Adyju, ki se iz južne Francije odpravi na počitnice k stricu v Burkina Faso.