Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

Ko pride polna luna Kala malam bulan mengambang

Mamat Khalid / 2008 / 110 min / malajščina

Sočno komična grozljivka, svojevrstno posvetilo kinematografiji neke dežele (Malezije) – ta je svojo brezpogojno ljubezen do filma dokazala že s tem, ko je filmsko popevko spremenila v državno himno – ki kljub črno-beli fotografiji pričara pravi ognjemet barvitosti.

režija Mohamad Mohd Khalid, scenarij Mohamad Mohd Khalid, fotografija Raja Muhkriz Raja Ahmad, glasba Ahmad Kamal Baharudin, igrajo Rosyam Noor (Saleh), Umie Aida (Cik Putih), Avaa Vanja (Rohayah), Corinne Adri, Kuswadinata

festivali, nagrade Udine Far East 2008, Rotterdam 2009, Malaysian Film Festival 2009 – najboljši film, najboljši režiser, najboljši igralec (Rosyam Nor), New York Asian Film Festival 2009

IMDb

Saleh je potujoči novinar, ki ga preluknjana avtomobilska pnevmatika prisili, da na noč ob polni luni prespi v mali tropski vasici. Kot človek budnega duha kmalu opazi, da se v vasici vrstijo skrivnostni dogodki. Kaže, da na vsako polno luno iz vasi izgine kakšen moški. Med vaščani se širijo govorice o zloveščem pontianaku: duhu ženske, umrle med porodom. Kakor hitro se Saleh zaplete v skrivnostne dogodke, že se tudi zaljubi v lepo, a prav tako skrivnostno Cik Putih, sestro lastnika garaže, kamor je pripeljal svoj avto. To pa ne moti staršev pevke Cik Rogayah, ki se odločijo, da je Saleh pravšnji ženin za njihovo hčerko. Kar niti ni tako presenetljivo, saj je moških v vasi z vsako polno luno manj.

»Seveda bi lahko ob številnih filmih rekli, da imajo edinstveno celostno podobo. A ob tem filmu to preprosto ni dovolj, saj je njegova celostna podoba nič manj kot virtuozna. Posnet je v črno-beli tehniki, a vseeno se zdi, da na platnu žarijo barve.«
(predstavitev iz kataloga rotterdamskega festivala)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.