Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (za danes zaprto).
Otok v Ljubljani, v Kinobalonu samo 10. in 11. junija 2017.

Ko je oče postal grm Toen mijn vader een struik werd

Nicole van Kilsdonk / Nizozemska, Belgija, Hrvaška / 2016 / 90 min / podnapisi, nizozemščina / 8+

Film o otroški neustrašnosti in iskrenosti, s katerima je tudi v najtežjih trenutkih mogoče najti rešitev. 

režija Nicole van Kilsdonk, scenarij Maureen Versprille, Nicole van Kilsdonk, po knjigi Joke van Leeuwen, fotografija Gregg Telussa, montaža David Verdurme, igrajo Celeste Holsheimer, Matsen Montsma, Anneke Blok, Noortje Herlaar, Teun Kuilboer, producenti Leontine Petit, Fleur Winters, Eva Eisenloeffel, Siniša Juričić, produkcija Lemming film, Nukleus film, v sodelovanju z Kino Otok

festivali, nagrade Najboljši film – KinoKino, Zagreb. Nagrada ECFA – KINOdiseea, Bukarešta. Nagrada ECFA – European Youth Film Festival Flanders. Toronto. New York. Montreal. BUFF, Malmö. Kino Otok.

IMDb

Film o otroški neustrašnosti in iskrenosti, s katerima je tudi v najtežjih trenutkih mogoče najti rešitev.

zgodba
Preden Todin oče postane grm, dela kot slaščičar. Vsak dan vstane že pred zoro, da napeče dvajset vrst kolačkov in tri vrste tort. Nekega dne pa se vse spremeni. Na jugu izbruhnejo boji in Todin oče mora oditi tja, da bi branil deželo. Na srečo ima priročnik Kaj mora vedeti vsak vojak. V njem točno piše, kako se z vejicami in listjem lahko preobleče v grm, da ga sovražnik ne bo prepoznal. Deklica Toda ostane z babico v mestu, a tudi tam ni več dolgo varna. Pošljejo jo k materi, ki živi v sosednji deželi. Pot tja je polna dogodivščin in nevarnosti, a Toda se ne vda, saj mora najti svojo mamo.

iz prve roke
»Mnogi ljudje ne sprejemajo drugačnosti, in ta problem je večen. ‘Drugačne’ obravnavajo kot potencialno nevarnost. Vzrok za to je, da jih ne poznajo dovolj ‘dobro’, za razliko od ljudi, ki so videti in se obnašajo prepoznavno. Pomembno je, da poznamo drug drugega. Mnogi ljudje, ki negativno razmišljajo o priseljencih iz neke države X, po drugi strani nimajo predsodkov do soseda, ki prihaja iz iste države X, saj ga osebno poznajo. /…/ Zaradi popolne svobode poteka sem se odločila, da ne pišem o določeni deželi ali določeni vojni. Obenem pa sem želela prikazati, da se to lahko zgodi kjer koli, kjer je vojna. Knjigo sem napisala iz osebnih izkušenj, saj je begunstvo del naše družine: moji stari starši so med prvo svetovno vojno gostili belgijske in ruske begunce, moji starši afriške begunce iz Eritreje in Južne Afrike, pred približno dvajsetimi leti pa je v moji hiši pol leta živela bosanska družina in postali smo prijatelji za vse življenje. V pisanju sem uporabila veliko stvari, ki sem jih slišala ali opazila v resničnem življenju.«
– pisateljica Joke van Leeuwen, Ona

o avtorici
Nicole van Kilsdonk je študirala novinarstvo, nato pa se je vpisala na nizozemsko akademijo za film in televizijo ter diplomirala s filmom Post Reykjavik. Vse odtlej se uveljavlja kot scenaristka in režiserka več televizijskih serij, za katere je bila nagrajena doma in v tujini. V Kinodvoru smo predvajali njen film Ali-ali.

o avtorici knjige
Joke van Leeuwen je bila rojena v Hagu in je odraščala v okolju, naklonjenem spodbujanju ustvarjalnosti. Pri štirinajstih letih se je z družino preselila v Belgijo, kjer je na bruseljski univerzi študirala zgodovino, na Kraljevi akademiji v Antwerpnu in inštitutu Sint Lukas pa še grafično oblikovanje. Razvila je številne talente – piše romane, poezijo, otroško literaturo, ki jo tudi ilustrira, ukvarja se z igralstvom (na festivalu v Delftu je bila nagrajena za kabaret). Njena literarna dela so prejela nagrade v več državah, avtorica pa je bila nominirana tudi za Andersenovo nagrado in spominsko nagrado Astrid Lindgren.

 

 

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

torek, 30. 05. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Zadnjič

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

torek, 30. 05. 2023 / 19:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

torek, 30. 05. 2023 / 20:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.