Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 09:29).

Ko bom ptica / Avion, zapuščena vas Kiedy bede ptakiem / Avion, el pueblo ausente

Hervera in Marcos Hervera / Španija / 2012 / 88 min / španščina, galicijščina

festivali, nagrade Ko bom ptica: Festival Documenta, Madrid 2014 – tekmovalni program kratkega filma. Media Festival "Man in Danger", Lodž, Poljska 2013 – posebna nagrada predsednika Društva poljskih ustvarjalcev. DokLeipzig 2013. 53. Filmski festival v Krakowu 2013 – tekmovalni program v kategoriji poljskega in mednarodnega filma. Avion, zapuščena vas: Ciclo CINEUROPA Santiago de Compostela 2013. Festival Internacional de Cine en Guadalajara Mexico (FICG) 2013 - tekmovalni program. Festival Internacional de Cine Etnografico Espiello Huesca 2013. Festival Documenta Madrid 2013. Cinespana - Festival du Film Espagnol de Toulouse 2013. Festival de Cinema Latino Americano de Trieste 2013. Festival Internacional de Cine Solidario (KO&DIGITAL) Barcelona 2013.

IMDb

Ko bom ptica 

zgodba
MuLa živi v tajski vasici ob burmanski meji. Pred leti je skupaj z možem zapustila rodno Burmo in se zatekla na Tajsko, vendar sta bila prisiljena za seboj pustiti hčer. Zdaj si jo prizadevata pripeljati čez mejo, a za to potrebujeta denar, ki pa ga lahko zaradi svoje begunske situacije služita zgolj z izdelovanjem in prodajo turističnih spominkov.

Dokumentarni film Monike Pawluczuk prikazuje bitko ženske z njeno tragično usodo, proti kateri se bori zgolj z vztrajno željo po boljšem življenju.

portret avtorice
Monika Pawluczuk je radijska in televizijska novinarka in dokumentaristka. Dokončala je študij  kulturologije na Varšavski univerzi, novinarstvo na Novinarskem centru in dokumentaristično izobraževanje na šoli Wajda. Njeni dokumentarni filmi vključujejo Ko bom ptica (Kiedy bede ptakiem), Models in To ty się zmień. Skupaj s Katarzyno Miller je napisala knjigo How to Be a Woman and Not Go Crazy, ki je prevedena v več jezikov. Trenutno pripravlja nov dokumentarec z naslovom Radio Łódź 99,2 MHz.

—-

Avion, zapuščena vas

zgodba
Avion (v španščini pomeni letalo) je skupek med gorami razpršenih vasi, ki so bile v preteklosti zaznamovane z revščino in množičnim izseljevanjem. Zdaj je Avion tudi sinonim za gospodarsko zmago galicijske emigracije v Ameriko. Večina mladih je morala zapustiti zemljo, ki bi jo nekega dne podedovali, in se podati na iskanje boljše prihodnosti. Mnogi so jo našli v Mehiki in se sedaj vračajo z opravljeno misijo. Vendar pa se za videzom uspeha, luksuznimi avtomobili in dvorci, ki so zrasli na ruševinah preteklosti, skriva bolečina. Stalna bolečina slovesov, razdrtih družin in globokega občutka nostalgije, ki se zdi neskončna.

portret avtorjev
María Hervera je študirala novinarstvo na Univerzi Complutense v Madridu (UCM) in se udeležila več tečajev v pisanju scenarijev na Complutense, šoli za filmske in avdiovizualne dejavnosti v Madridu (ECAM), v španskem društvu avtorjev in urednikov SGAE in v Ars-Media. Preden se je podpisala pod svoj prvi scenarij, je delala kot novinarka in sodelovala pri pripravi scenarijev pri različnih producentih. María je scenaristka in soavtorica filma Garbo: vohun, ki je rešil svet (Garbo. El Espia. El Hombre que salvo el mundo). Prejela je nagrado GAUDÍ (Katalonska akademija) za najboljši scenarij in nagrado ALMA za najboljši scenarij dokumentarnih filmov. Film, ki ga je režiral Edmond Roch, je prejel tudi nagrado GOYA 2010 za najboljši dokumentarni celovečerec. Predvajali so ga na festivalih po vsem svetu, kjer je prejel več nagrad.

Marcos Hervera je diplomiral iz komunikacijskih študij na UCM, kasneje pa je na ECAM-u študiral filmsko montažo. Dela kot režiser in montažer. Je ustanovni član leta 2002 ustanovljene produkcijske hiše 14Pies, pri kateri je posnel številne kratke in dokumentarne filme in dva celovečerna filma, 199 recetas para ser feliz (Andres Waissbluth) in La mitad de Óscar (Manuel Martin Cuenca). Kot televizijski producent sodeluje z različnimi nacionalnimi postajami. Je montažer številnih kratkih filmov in dveh celovečercev ter režiser televizijskega dokumentarca Europe25, ki so ga predvajali na kanalu History Channel.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.