Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 03:19, tel: 01 239 22 17).

Katka Katka

Helena Třeštíková / Češka / 2010 / 90 min

Trpek portret s heroinom zasvojene mladenke je hkrati šokanten dokument fizičnega in psihičnega propada človeka; Katka se pred našimi očmi iz mikavne in optimistične mladenke spreminja v obupano razvalino.

Helena Třeštíková, avtorica desetih epizod iz serije Ženske na robu novega tisočletja, je s tem filmom prispevala nov kamen v mozaik intimnih portretov ljudi na socialnem in družbenem robu. Ko je s kamero prvič dokumentirala s heroinom zasvojeno Katko, takrat staro 19 let, razmeroma veselo punco, ki je bila prepričana, da se bo izvila iz odvisnosti. Ko je režiserka leta 2009 končala film, je bila Katka stara 32 let, s serijo neuspešnih odvajalnih programov in nesrečnih razmerij z moškimi za seboj, iz katerih se ji je rodila hčerka. Trpek portret zasvojene mladenke je hkrati šokanten dokument fizičnega in psihičnega propada človeka; Katka se pred našimi očmi iz mikavne in optimistične mladenke spreminja v obupano razvalino. Třeštíková njeno zgodbo potrpežljivo nadaljuje tam, kjer je s filmom René (2008) zastavila portret socialnih deklasirancev in moralno neodgovornih posameznikov.

»Lahko si predstavljate, kako strašno je gledati nekoga, ki tako propada. Grozno je opazovati uničenje tako prijetnega dekleta. Včasih me je spominjala na Julio Roberts, tako lepa je bila. Resnično sem ji poskušala pomagati, a brez uspeha. Kot gledalci ste bili njeni zgodbi priče devetdeset minut. Jaz sem z njo živela štirinajst let. Zato ni bilo tako intenzivno, kot ste to verjetno doživljali vi … Posnela sem tudi druge filme, uresničila druge projekte, imela druge izkušnje.« (Helena Třeštíková)

A documentary tracing fourteen years in the life of a young junkie and her futile battle with drug addiction. Why did she start taking drugs? She claims she wanted to be different. The year is 1996 and 19-year-old Katka lives in the Sananim therapy community in the town of Němčice with hope for a normal life – she dreams of having a boyfriend and even a family, some day. But there’s no happy ending.

Helena Třeštíková – filmografija (izbor/selection):
Marriage Stories (1987); Behind the Bars (1990); Sladké století (1997); Marcela (2007); René (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.