Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).

Kanarček Kanaria

Shiota Akihiko / Japonska / 2005 / 132 min / japonščina

režija Shiota Akihiko, scenarij Shiota Akihiko, fotografija Yamazaki Yutaka, glasba Otomo Yoshihide, produkcija Matsuda Hiroko, igrajo Ishida Hoshi, Tanimura Mitsuki, Nishijima Hidetoshi, Koda Miyako, Ryo, Tsugumi, Mizuhashi Kenji, Toda Masahiro, Inoue Yukiko, Shinagawa Toru

IMDb Uradna stran

zgodba

Dvanajstletni Iwase Koichi je pravkar pobegnil iz poboljševalnice, kamor so dečka vtaknili zaradi njegove matere. Ta je namreč pripadnica verskega kulta Nirvana, odgovornega za vrsto morilskih napadov. Koichi na begu povzroči prometno nesrečo, pri čemer spozna Yuki, deklico njegovih let, ki je prav tako pobegnila od doma. Mala prebežnika skleneta nenavadno zavezništvo, ki vodi v obračunavanje s preteklostjo, saj ima Iwase Koichi še vedno oprane možgane in zagovarja dejanja kulta, ki mu pripada njegova mati.

Kanarček je eden številnih japonskih neodvisnih filmov, ki so nastali kot odziv na brutalne pomore, ki so jih v letih 1994 in 1995 nad japonsko družbo izvedli pripadniki religioznega kulta Aum Shinri Kyo. Zanimivo pri filmu je to, da tragedijo obravnava iz perspektive pripadnikov kulta in tako pod vprašaj postavi jasno ločnico med žrtvami in storilci, kakršno so nenehno slikali množični mediji. Še bolj zanimivo je to, da Kanarček to prevpraševanje izvaja skozi otroške oči, pri čemer ga vodi humanistično prepričanje, da lahko samo mladi predstavljajo realno alternativo skorumpiranemu svetu odraslih.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

torek, 21. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.