Danes je blagajna odprta od 16:10 do 21:30 (za danes zaprto).

Kala Azar Kala Azar

Janis Rafa / Grčija, Nizozemska / 2020 / 85 min / grščina

Distopičen pogled vizualne umetnice Janis Rafe na različne oblike odnosa med ljudmi in živalmi, prežet z duhom civilizacije na robu razkroja.

režija Janis Rafa, scenarij Janis Rafa, fotografija Thodoros Mihopoulos, glasba Gwil Sainsbury, montaža Patrick Minks, igrajo Penelope Tsilika (Penelope), Dimitris Lalos (Dimitris), Michele Valley (mama), Tasos Rafailidis (oče)

festivali, nagrade Rotterdam (najboljši nizozemski film)

Na obrobju neimenovanega mesta nekje na jugu Evrope mlad par začenja svoj delovni dan. Penelope in Dimitris po hišah zbirata pokojne hišne ljubljenčke in jih vozita v živalski krematorij. Tudi zunaj svojega delovnega časa pobirata povožene živali, na katere naletita na svojih poteh, in jih prav tako kremirata. Stoična drža teh dveh mladih ljudi sredi opustele panorame ustvari prostor, v katerem se lahko njuna ljubezen razmahne. Vse dokler tudi sama v prometni nesreči ne povozita živali …

»Ker izhajam iz sveta umetnosti in sem filmski jezik spoznala skozi prizmo likovnega izraza, nikoli nisem čutila potrebe po pripovedovanju zgodbe linearno, jasno premočrtno. Prizor filma Kala azar, v katerem bend izvaja rekviem za piščance, bi zlahka lahko šteli za primer video umetnosti. Namesto tega je bil ena od silnic, ki so me spodbujale k snovanju tega filma. Da bi jo lahko umestila, sem morala pripoved nadgraditi.« (Janis Rafa)

Janis Rafa
Rojena leta 1984 v Grčiji. Na Univerzi v Leedsu je doktorirala iz umetnosti in se uveljavila kot video umetnica. Njena dela so bila razstavljena v številnih galerijah in muzejih. Kala azar je njen celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dekle in jaguar Le dernier jaguar

Gilles de Maistre

torek, 25. 06. 2024 / 16:00 / Dvorana

Zgodba o neverjetnem prijateljstvu v osrčju Amazonije.

20.000 vrst čebel 20.000 especies de abejas

Estibaliz Urresola Solaguren

torek, 25. 06. 2024 / 18:15 / Dvorana

Tankočutna, s soncem obsijana zgodba o otroku, ki išče svoje ime. Prvenec baskovske režiserke je devetletni igralki prinesel nagrado za najboljšo vlogo na lanskem Berlinalu.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

torek, 25. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.