Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 10:05).

Kala Azar Kala Azar

Janis Rafa / Grčija, Nizozemska / 2020 / 85 min / grščina

Distopičen pogled vizualne umetnice Janis Rafe na različne oblike odnosa med ljudmi in živalmi, prežet z duhom civilizacije na robu razkroja.

režija Janis Rafa, scenarij Janis Rafa, fotografija Thodoros Mihopoulos, glasba Gwil Sainsbury, montaža Patrick Minks, igrajo Penelope Tsilika (Penelope), Dimitris Lalos (Dimitris), Michele Valley (mama), Tasos Rafailidis (oče)

festivali, nagrade Rotterdam (najboljši nizozemski film)

Na obrobju neimenovanega mesta nekje na jugu Evrope mlad par začenja svoj delovni dan. Penelope in Dimitris po hišah zbirata pokojne hišne ljubljenčke in jih vozita v živalski krematorij. Tudi zunaj svojega delovnega časa pobirata povožene živali, na katere naletita na svojih poteh, in jih prav tako kremirata. Stoična drža teh dveh mladih ljudi sredi opustele panorame ustvari prostor, v katerem se lahko njuna ljubezen razmahne. Vse dokler tudi sama v prometni nesreči ne povozita živali …

»Ker izhajam iz sveta umetnosti in sem filmski jezik spoznala skozi prizmo likovnega izraza, nikoli nisem čutila potrebe po pripovedovanju zgodbe linearno, jasno premočrtno. Prizor filma Kala azar, v katerem bend izvaja rekviem za piščance, bi zlahka lahko šteli za primer video umetnosti. Namesto tega je bil ena od silnic, ki so me spodbujale k snovanju tega filma. Da bi jo lahko umestila, sem morala pripoved nadgraditi.« (Janis Rafa)

Janis Rafa
Rojena leta 1984 v Grčiji. Na Univerzi v Leedsu je doktorirala iz umetnosti in se uveljavila kot video umetnica. Njena dela so bila razstavljena v številnih galerijah in muzejih. Kala azar je njen celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2021) Svetovni jagodni izbor III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 16:30 / Dvorana

Tekmovalni program III (2021) Tekmovalni program III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 19:00 / Dvorana

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová

četrtek, 02. 12. 2021 / 21:30 / Dvorana

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.