Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).

Kala Azar Kala Azar

Janis Rafa / Grčija, Nizozemska / 2020 / 85 min / grščina

Distopičen pogled vizualne umetnice Janis Rafe na različne oblike odnosa med ljudmi in živalmi, prežet z duhom civilizacije na robu razkroja.

režija Janis Rafa, scenarij Janis Rafa, fotografija Thodoros Mihopoulos, glasba Gwil Sainsbury, montaža Patrick Minks, igrajo Penelope Tsilika (Penelope), Dimitris Lalos (Dimitris), Michele Valley (mama), Tasos Rafailidis (oče)

festivali, nagrade Rotterdam (najboljši nizozemski film)

Na obrobju neimenovanega mesta nekje na jugu Evrope mlad par začenja svoj delovni dan. Penelope in Dimitris po hišah zbirata pokojne hišne ljubljenčke in jih vozita v živalski krematorij. Tudi zunaj svojega delovnega časa pobirata povožene živali, na katere naletita na svojih poteh, in jih prav tako kremirata. Stoična drža teh dveh mladih ljudi sredi opustele panorame ustvari prostor, v katerem se lahko njuna ljubezen razmahne. Vse dokler tudi sama v prometni nesreči ne povozita živali …

»Ker izhajam iz sveta umetnosti in sem filmski jezik spoznala skozi prizmo likovnega izraza, nikoli nisem čutila potrebe po pripovedovanju zgodbe linearno, jasno premočrtno. Prizor filma Kala azar, v katerem bend izvaja rekviem za piščance, bi zlahka lahko šteli za primer video umetnosti. Namesto tega je bil ena od silnic, ki so me spodbujale k snovanju tega filma. Da bi jo lahko umestila, sem morala pripoved nadgraditi.« (Janis Rafa)

Janis Rafa
Rojena leta 1984 v Grčiji. Na Univerzi v Leedsu je doktorirala iz umetnosti in se uveljavila kot video umetnica. Njena dela so bila razstavljena v številnih galerijah in muzejih. Kala azar je njen celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

torek, 21. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.