Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 09:55).
Od 19. junija v Ljubljani samo v Kinodvoru.

Kako izuriti svojega zmaja 2 (2D) How to Train Your Dragon 2

Dean DeBlois / ZDA / 2014 / 105 min / sinhronizirano / 5+

Težko pričakovano nadaljevanje celovečernega animiranega filma Kako izuriti svojega zmaja, posnetega po seriji mladinskih knjig Cresside Cowell in nominiranega za oskarja.

režija Dean DeBlois, scenarij Dean DeBlois, po knjigah Cresside Cowell, glasba John Powell, montaža John K. Carr, režiser slovenske sinhronizacije Jernej Kuntner, glasovi Primož Forte, Urška Hlebec, Dani Bavec, Katja Ajster, Aljoša Kovačič, Kristijan Ostanek, Gojmir Lešnjak, Neža Buh, Tadej Pišek, Oskar Kranjc, Jernej Čampelj, producent Bonnie Arnold, izvršna producenta Dean DeBlois, Chris Sanders, distribucija Blitz Film & Video Distribution

IMDb Uradna stran

zgodba
Minilo je pet let, odkar se je mladi junaški Viking Viki spoprijateljil z ranjenim zmajem in za vedno spremenil odnos prebivalcev Otoka gumpcev do teh ogenj bruhajočih živali. Zdaj Vikingi živijo v miru in slogi z zmaji na fantastičnem otoku, ki je postal paradiž za zmaje.

Ko se prikradejo odrasle odgovornosti, Viki s svojim zvestim Brezzobim zmajem v iskanju odgovorov poleti proti nebu. Čaka ju precej več, kot sta si obetala, saj Viki odkrije, da je skrivnostni jahač zmajev njegova dolgo pogrešana mama Valka in da sožitje med Vikingi in zmaji ogroža oblastiželjni Drago, ki mu pomaga lovec na zmaje Eret. Astrid, Pljuvač in vikinški prijatelji Smrkljasti, Škilek ter dvojčka Grdobuča in Trdobučnež pomagajo po svojih močeh. Viki, njegova mama in oče ter poglavar plemena Stoik pa morajo združiti moči in zaščititi zmaje, ki so jim prirasli k srcu. Pri tem Viki najde odgovore na svoja vprašanja, ki presegajo vse, kar si je predstavljal.

liki

Viki
Viki, otoški prvak v letenju in tamkajšnji strokovnjak za zmaje, je žilav in smel sin Stoika, poglavarja Otoka gumpcev. Slavijo ga kot junaka, zaslužnega za obdobje miru med Vikingi in zmaji, zdaj pa najraje raziskuje neodkrite kraje in s pomočjo najboljšega prijatelja Brezzobega, zmaja vrste nočni bes, odkriva nove zmaje.

Astrid
Astrid je samozavestna in tekmovalna prvakinja dirk z zmaji na otoku in Vikijeva dolgoletna prijateljica. Lepotička ostrih potez je žilava in razumna; Vikiju ponuja neolepšan glas razuma, pri tem pa ostaja njegova največja podpornica.

Smrkljasti
Bahavi in domišljavi Smrkljasti je v svoji glavi velik junak; vedno se visoko nosi, čeprav je puberteto prerasel kot najmanjši in najbolj čokat Viking. Kaže, da njegovo šopirjenje in samopoveličevanje ne premamita Grdobuče, ki se uspešno upira njegovemu snubljenju. Smrkljasti se mora za njeno naklonjenost pomeriti z vaškim štrebarjem Škilekom. To ni ravno najboljši položaj, a Smrkljasti se ne namerava vdati. Klasični Viking je, četudi mu je nova miselnost na Otoku gumpcev španska vas.

Valka
Vikijeva dolgo pogrešana mama in Stoikova žena, ki so jo ugrabili v napadu zmajev pred dolgimi leti, je bila vedno zagovornica premirja med zmaji in Vikingi. Od ugrabitve je živela med zmaji, se naučila njihovih navad, odkrila njihove skrivnosti in postala njihova zagnana zaščitnica. Močna je in ne pozna uklanjanja, toda njeno srce še vedno poganja ljubezen žene in matere.

Stoik Silni
Stoik, ogromna poraščena človeška gora, je mogočni poglavar Otoka gumpcev; njegove osvojitve so postale snov vikinških legend. Nekdanji – in zdaj ozdravljeni – borec z zmaji ima kot zaščitnik svojega ljudstva precej lažje delo, saj je Viki vpeljal obdobje miru. Je priljuden in nekoliko bahav, vzbuja vtis gospodovalnosti, a je spoštovani vodja, v katerega vsi zaupajo.

Škilek
Škilek je velik strokovnjak za zmaje in guru za statistiko, plašljiv in ljubek štor, za katerega se zdi, da je vsako leto večji. Plašen je, nerad krši ali celo prireja pravila; raje vse počne, kot je treba. Njegovo navdušenje nad zmaji je brezmejno in z velikim zanosom vestno zapisuje podrobnosti o njihovih značilnostih in posebnostih. Čeprav ga zlahka zastrašite, je Škilek bister in žilav.

Grdobuča in Trdobučnež
Grdobuča je robata in spletkarska dekliška polovica zloglasnih dvojčkov. Podobno kot brat Trdobučnež se navdušuje nad nevarnostjo in kršenjem pravil. Čeprav ni niti najmanj dama, je še vedno poslednja samska dama na otoku. To zadostuje, da se noče nikoli zaljubiti … dokler v njeno življenje ne prilomasti Eret, sin Ereta – oziroma ona v njegovega. Nenadoma se v gorečem hrepenenju spreobrne v obsedeno žensko – in nihče je ne bo zaustavil na poti do tistega, kar si želi.

Trdobučnež je fantovska polovica prerekajočega se neotesanega para dvojčkov. Malce traja, da so mu stvari jasne, a je predrzen in neustrašen – kar je nevarna kombinacija. Ukazov ne uboga in uživa v divjih smrtonosnih tveganjih. Edino, kar ga zadržuje, sta njegova sestra, ki se nikoli ne strinja z njim, in njena polovica dvoglavega zmaja, ki si ga delita.

Brezzobi
Nekdaj so ga imeli za »nesvetega potomca smrti same«, zdaj pa je Brezzobi prej velikanska krilata mucka kot stvor iz nočnih mor. Igriv je, radoveden in bister ter Vikijev najboljši prijatelj. Do svoje vikinške duše dvojčice je zaščitniški in nič ga ne zaustavi, da ga ne bi ubranil pred kakršno koli nepriliko. Je poslednji znani primerek vrste zmajev nočni bes in pred njim spoštljivo trepetajo tako zmaji kot ljudje. Zaradi svojega slovesa in edinstvene nravi je tarča za Draga, ki hoče požeti njegovo silovito moč. Kot Viki je tudi Brezzobi še mlad, vendar pa odrašča in usojeno mu je, da postane vodja.

o avtorju
Dean Deblois (scenarist, režiser, izvršni producent) je verjetno najbolj znan po risanki Lili in žverca (Lilo & Stitchi), ki jo je spisal in režiral s Chrisom Sandersom. Zatem je režiral dokumentarec Heima, še prej pa je bil zadolžen za zgodbo pri risanki Mulan. Za televizijo je delal kot animator pri seriji The Raccoons in pozneje sodeloval pri risanih celovečercih Thumbelina in A Troll in Central Park. S Sandersom je spisal in režiral tudi prvi del Kako izuriti svojega zmaja. Trenutno pripravlja igrano komedijo The Banshee and Finn Magee.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.