Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (odpre se čez 08:58).
Na sporedu od 8. marca 2015.

Kaj pa Mojca? Kaj pa Mojca?

Urša Menart / Slovenija / 2014 / 80 min / slovenščina

Celovečerni dokumentarec Kaj pa Mojca? raziskuje vlogo žensk v slovenskem filmu in v filmskih klasikah išče odraze položaja žensk v družbi. Film je prejel nagrado Art kino mreže na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

režija Urša Menart, scenarij Urša Menart, Jani Sever, fotografija Darko Herič, montaža Domen Ožbot, scenografija Matej Andraž Vogrinčič, grafika Darko Miladinović, postprodukcija Restart, montaža zvoka Simon Penšek, asistent kamere Juš Premrov, snemalka zvoka Nina Bučuk, maska Mirela Brkić, direktorica filma Nina Jeglič, izvršni producent Jani Sever, Sever & Sever, producent Jaka Hemler, produkcija RTV Slovenija, nastopajo Nina Cvar, Štefka Drolc, Mojca Fatur, Nina Ivanišin, Polona Juh, Milada Kalezić, Varja Močnik, Dotoreja Nadrah, Tina Poglajen, Nina Rakovec, Špela Rozin, Majda Širca, Maja Weiss, Barbara Zemljič, Pia Zemljič, Milena Zupančič

festivali, nagrade Nagrada Art Kino mreže – Festival slovenskega filma, Portorož 2014. Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, Maribor 2014. Trst 2015.

zgodba
Film govori o priljubljenih, pa tudi manj znanih ženskih vlogah v zgodovini slovenskega filma, tako junakinjah v dobesednem pomenu, značilnih za številne partizanske filme, kot tudi o ustaljenih klišejih: trpeča mati, prešuštnica, opravljivka … Skozi pogovore z igralkami, režiserkami in kritičarkami ter z analizo najpogostejših stavkov, ki jih v slovenskem filmu izrekajo ženske, skuša ugotoviti, kdo je značilna slovenska filmska junakinja. Ali obstaja kakšna, ki bi bila enakovredna legendarnemu Kekcu?

Celovečerni dokumentarec Kaj pa Mojca? raziskuje vlogo žensk v slovenskem filmu in v filmskih klasikah išče odraze položaja žensk v družbi. Film je prejel nagrado Art kino mreže na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

iz prve roke
»Preden sem začela delati filme, sem ob besedni zvezi ‘slovenski film’ vedno pomislila na neko lepo gospo, ki se ob spremljavi nežne glasbe zazre v horizont in dahne: ‘Srečna sem.’ Kasneje sem se spraševala, od kod ta fiksna ideja, če že od prvih osnovnošolskih kulturnih dni dalje vem, da je zgledna državljanka lahko le trpeča, a požrtvovalna mati? In zakaj moški v slovenskih filmih niso nikoli srečni, ampak kvečjemu pijani? S tem filmom sem končno postala prava Slovenka.«
– Urša Menart

portret avtorice
Urša Menart (1985, Ljubljana) je leta 2010 s kratkim igranim filmom To je Slovenija diplomirala iz filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Po srednjemetražnem dokumentarcu Veš, poet, svoj dolg? je posnela svoj prvi celovečerec, dokumentarec Nekoč je bila dežela pridnih (2012). Kaj pa Mojca? je njen drugi celovečerni film.

kritike
»Urša Menart /…/ se je tudi tokrat lotila izjemno zanimive in po svoje tudi provokativne teme /…/. Menartova je skozi analizo posameznih likov, dialogov, ki jih ti liki izgovarjajo, in klišejskih podob, po katerih so bili oblikovani, prav tako pa tudi skozi pogovore s pisanim naborom slovenskih igralk in oseb, ki na akademski ravni vodijo refleksijo, problematiko predstavila nadvse poglobljeno in v resnično širokem spektru vidikov.«
– Denis Valič, Pogledi

»Film, ki gledalca vabi h kritičnemu razmisleku in refleksiji o slovenskem filmu skozi reprezentativne ženske vloge. Avtorica se je dokumentarnega filma lotila s strokovno predanostjo in spoštljivim odnosom do pogosto spregledane vloge žensk. Film odlikujeta jasna zasnova in stopnjujoč ritem, ki ga režiserka izmenično zapolnjuje s humorjem in razmišljanjem o preteklosti in hkrati o prihodnosti ženskih vlog.«
– utemeljitev nagrade Art kino mreže na Festivalu slovenskega filma v Portorožu

»/…/ film, ki ga je Slovenija potrebovala.«
– Igor Harb, Vikend

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Telo Telo

Petra Seliškar

ponedeljek, 20. 05. 2024 / 17:30 / Dvorana

Intimni dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha.

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

ponedeljek, 20. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Samsara Samsara

Lois Patiño

torek, 21. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.