Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 07:24).

Jezdec The Rider

Chloé Zhao / ZDA / 2017 / 104 min / angleščina

Drama o spreminjajočem se obrazu ameriškega podeželja, ki s pomočjo igralske zasedbe resničnih kavbojev poda svež pogled na vestern.

režija Chloé Zhao, scenarij Chloé Zhao, fotografija Joshua James Richards, glasba Nathan Halpern, montaža Alex O'Flinn, igrajo Brady Jandreau (Brady Blackburn), Mooney (Gus), Tim Jandreau (Wayne Blackburn), Lilly Jandreau (Lilly Blackburn), Leroy Pourier (Frank), Cat Clifford (Cat Clifford), Tanner Langdeau (Tanner Langdeau), James Calhoon (James Calhoon), Lane Scott (Lane Scott), Cameron Wright (rodeo kavboj 1), Jordon Slick (rodeo kavboj 2)

festivali, nagrade Cannes 2017 – Štirinajst dni režiserjev, Sarajevo 2017, Toronto 2017, Deauville 2017 (velika posebna nagrada), Atene/Athens 2017 (najboljši film), Carigrad2018 (nagrada FIPRESCI), Newcastle 2018 (najboljša režiserka)

Mladi kavboj Brady Blackburn je bil nekoč vzhajajoča zvezda rodea, a mora po hudi poškodbi glave opustiti upanje, da bo še kdaj jezdil konja. V staroselskem rezervatu v Južni Dakoti se sooča s psihološkimi in čustvenimi posledicami nesreče. Družbo svojih starih prijateljev zamenja za preživljanje časa z bikoborcem Lanom, ki je prav tako utrpel hudo poškodbo. Ko od nesreče mine nekaj časa, pa Brady vseeno ne zdrži brez konj in se vrne k rodeu. Zdaj se bo moral dokončno odločiti, ali bo nadaljeval zdravljenje v krogu družine ali pa bo tvegal vse, da bi ohranil identiteto kavboja.

»Pritegnil me je naglo izginjajoči način življenja v osrčju Amerike. Čutim sočutje do ljudi, ki ne želijo iti naprej ter se oklepajo svojega bivanja in identitete. Upam, da bodo ljudje uvideli, zakaj je tem mladim možem tako težko opustiti identiteto kavboja ter razumeli tveganje in žrtev, ki ju sprejemajo za svobodo, občuteno med ježo.« (Chloé Zhao)

Chloé Zhao
Rojena leta 1982 v Pekingu, Kitajska. Študirala je politologijo na kolidžu Mount Holyoke, nato pa še filmsko produkcijo na Univerzi v New Yorku. Danes biva in ustvarja v ZDA. Njen prvenec Songs My Brothers Taught Me so leta 2015 premierno prikazali v Sundanceu. Njen drugi film Jezdec je po premieri v Cannesu osvojil kopico mednarodnih nagrad.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.