Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odprto še 03:04, tel: 01 239 22 17).

Ječanje Goksung

Hong-jin Na / Južna Koreja, ZDA / 2016 / 156 min / korejščina

Južnokorejski mojster akcijskih trilerjev Hong-jin Na (Rumeno morje, Zasledovalec) debitira v domeni nadnaravne srhljivke s tehnično in psihološko bravuro, katere zaplet in zlodej sta tako zagonetna, da boste ob koncu filma morda pomislili, da je šlo le za plod vaše halucinacije.

igrajo Do-won Kwak, Jung-min Hwang, Jun Kunimura, Woo-hee Chun

IMDb

V mirni, odročni vasici se nekega dne pojavi neznanec. Nihče ne ve, od kod se je vzel in kaj ga je tja prineslo. Medtem ko se po vasi širijo govorice in praznoverje, začnejo prebivalci drug za drugim skrivnostno umirati. Ker policija ne more izslediti ne storilca ne pojasnila za grozovite, groteskne umore, se domačini po pomoč zatečejo k šamanu.

Južnokorejski mojster akcijskih trilerjev Hong-jin Na (Rumeno morje, Zasledovalec) debitira v domeni nadnaravne srhljivke s tehnično in psihološko bravuro, katere zaplet in zlodej sta tako zagonetna, da boste ob koncu filma morda pomislili, da je šlo le za plod vaše halucinacije.

»To je tiste vrste grozljivka, katere namen je, da vas okuži kot virus, ki počasi hromi vaše obrambne mehanizme, da bi se namnožil, potem pa napravil resnično razdejanje.«
– David Ehrlich, Indiewire

»Nič ni bolj strašljivo od tega, da ne veš, česa se moraš bati. Ječanje izbruhne v nizu grozovitih smrti, ki pretresajo odročno vasico, toda policijska preiskava sproži še hujšo grozo – tisto, ki jo podžiga paranoična domišljija. Zgodba, ki jo podpiše korejski žanrski auteur Hong-jin Na, nima nikakršnega logičnega smisla, toda po zaslugi njegove mojstrske uporabe groze in suspenza je gledalec vseh 156 minut filma kot na žerjavici. /… / Na se zateče k starodavnim šamanskim tradicijam, da bi evociral skrivnosten prvobitni svet, kjer nasilje prežema naravo in dom, zlo pa privzema tako človeške kot nadnaravne oblike. Temu nato primeša še zahodnjaške elemente Izganjalca hudiča, Zlobnih mrtvecev in celo filma Izbruh, toda kriptični razplet, ki se pogrezne v brezdanje mračno globino človeške psihe, je čisti Polanski.«
– Maggie Lee, Variety

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

petek, 22. 09. 2023 / 18:30 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Dodatna projekcija

Cesária Évora Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

petek, 22. 09. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Dokumentarec s pomočjo doslej nevidenih arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev z njenimi bližnjimi splete intimen portret »bosonoge dive«. Nagrada občinstva na festivalu IndieLisboa.

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

petek, 22. 09. 2023 / 20:45 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.