Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 06:53, tel: 01 239 22 17).
Otok v Ljubljani 2011

Jean Gentil Jean Gentil

Israel Cárdenas, Laura Amelia Guzmán / Mehika, Nemčija / 2010 / 84 min

režija Laura A. Guzmán, Israel Cárdenas, scenarij Laura A. Guzmán, Israel Cárdenas, fotografija Laura A. Guzmán, Israel Cárdenas, zvok Alejandro de Icaza montaža Israel Cárdenas, igrajo Jean Remy Genty, Yanmarco King Encarnación, Paul Henri Presumé, Nadal Walcott, Lys Ambroise, producenti Pablo Cruz, Bärbel Mauch, Israel Cárdenas, Laura A. Guzmán, produkcija Aurora Dominicana, prodaja Aurora Dominicana

 

IMDb

»Jaz ne živim tukaj, zgolj gledam druge, kako živijo /…/ Vidim ljudi, kako se smejijo, in ne morem jih razumeti,« pravi Jean Gentil, haitijski profesor francoščine, ki tava po Dominikanski republiki in išče svoje mesto pod soncem. Mehiško-dominikanski avtorski tandem mu je sledil na tej predvsem duševni poti in tako ustvaril ganljiv film, ki s svojim skorajda neorealističnim pristopom lebdi na meji med fikcijo in dokumentarnostjo ter tako rodi predvsem poetično-meditativno odisejado.

»Svoje projekte sva vedno zasnovala na ljudeh, ki jih poznava, ki se naju dotaknejo in naju nekako spodbujajo k razmisleku.«

Če sta bila v njunem celovečernem prvencu Cocochi to predvsem brata iz mehiškega plemena Raramuri, ki se na poti v sosednjo vas izgubita in najdeta, gre v Jeanu Gentilu za posameznika, ki ostaja večno izgubljen.

Nekonvencionalna »potovalna filma« druži še vrsta značilnosti. Potrpežljiva raba kamere z dolgimi kadri prazne krajine ustvarja atmosfersko ogrodje, ki lovi impulze za duševne spremembe likov. Izjemen posluh za režijo neprofesionalnih igralcev in spoštovanje do tuje zgodbe je moč začutiti že pri rabi kamere, ki se vselej nevsiljivo, počasi približuje likom. Eliptična naracija z minimalno rabo dialogov pa odpira prostore interpretacije in obenem omogoča univerzalizacijo Jeanovega občutka, ki se odteguje konkretnim okoliščinam.

Raba fotografije poleg panoram okolja, ki jemljejo dih, s spretno rabo chiaro-scura in poudarkom na temnih kadrih slika razpoloženje moža na robu eksistencialnega zloma. Številni subjektivni kadri prinašajo Jeanov obupani pogled na radostno okolje; raba kontraplanov pa ustvari okolico, ki na trenutke vsiljivo pogleda nazaj.

Igra pogledov prepričljivo ustvarja klavstrofobični občutek tesnobe, soroden gnusu, ki navdaja like Sartrovih romanov ob izkustvu lastne svobode in trku ob omejitve zunanjega sveta. Jeanove tožbe Bogu v nadvse redkih verbalnih sekvencah pa ga z globino njegovega trpljenja spreminjajo v sodobnega Joba.

»Odločila sva se posvetiti ideji potovanja iz mesta na deželo, iskanja kraja, kamor lahko pripadamo, kraja, kjer slišijo tvoj glas.«
– Laura A. Guzmán, Israel Cárdenas

Laura Amelia Guzmán in Israel Cárdenas Ramírez
Dominikanska režiserka in mehiški režiser po poroki ne delita le življenja, temveč tudi delo in umetniško ustvarjanje. Pod okriljem produkcijske hiše Aurora Dominicana, ki jo vodita od ustanovitve, sta v soavtorstvu scenarija, režije, fotografije in produkcije

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

sobota, 02. 12. 2023 / 15:00 / Dvorana

Festivalska predpremiera animirane uspešnice, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Svetovni jagodni izbor IV (2023) Svetovni jagodni izbor IV (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.