Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odpre se čez 01:22).

Jaz, črnec. Nadgrajeno Moi, un Noir. Reloaded

Ro Caminal / Španija / 2015 / 65 min / španščina, wolof

Jaz, črnec. Nadgrajeno, dokumentarni film režiserke Ro Caminal, je poklon francoskemu antropologu Jeanu Rouchu in je nadgraditev njegovega filma Jaz, črnec iz leta 1958.

festivali, nagrade Nagrada Guasch-Corantany, Biennal de Valls, 2015. Ankulegui, San Sebastian, 2016. Ethocineca, Dunaj, 2016. Galerija Ethiopiques, Saint Louis du Senegal, 2016. TIVA 2016, Mednarodni video festival, Tajvan.

avtorica o filmu
Jaz, črnec. Nadgrajeno, dokumentarni film režiserke Ro Caminal, je poklon francoskemu antropologu Jeanu Rouchu in je nadgraditev njegovega filma Jaz, črnec iz leta 1958. Medtem ko je Rouch svoj film posnel tako, da je ta iz varne razdalje, ki jo ponuja filmski medij, potešil radovednost zahodnega gledalca o drugosti, skuša Nadgrajeno minimalizirati kulturne razlike in se izogibati eksotizmu, zlasti glede navezovanja na telesnost. Film skuša prikazati zgodbo iz dveh plati sočasno ter se hkrati izogniti favoriziranju katere izmed njih. Zahodnemu gledalcu zanika užitek voajerske varnosti s tem, ko prikaže življenja, ki se ne razlikujejo veliko od njegovega lastnega. Na ta način ga sooči z razmislekom, ali kot državljan izvaja pozicijo moči, ki legitimira kulturno razliko kot generatorja neenakosti. Nezahodnega gledalca poziva k razmišljanju o kolonizaciji kot zgodovinskemu obdobju, ki še ni zaključeno, in ki je tako kot kapitalizem – njena izvorna podlaga – izpostavljena številnim spremembam, kar ji omogoča, da spreminja zunanjost, hkrati pa ohranja dinamiko dominacije in izkoriščanja, ki sta njeni ključni lastnosti. Pozivamo ga, naj razmisli o tem, ali možnost izboljšanja ekonomske situacije, ki jo sicer ponuja Zahod, morda ne terja previsoke čustvene in psihološke cene. Ob teh predpostavkah se film poglobi v vsakdanjik glavnih oseb, v njihove misli in refleksije o izkušnjah, ki jih kot črni muslimanski migranti doživljajo v sodobni Evropi.

portret avtorice
Ro Caminal je diplomantka likovne umetnosti na univerzi v Barceloni (UB, 2012) ter socialne in kulturne antropologije (URV, 2013). Je filmska producentka, njeno delo temelji na nedisciplini, na hibridnem prostoru, ki se giblje med umetnostjo in družboslovnimi znanostmi. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Evropi, Aziji in Afriki. Dobila je številne nagrade, denimo El Contextador (Tarragona, 2013), Ciutat de Valls 2015 in bienalno nagrado Guasch-Corantny. Običajno dela z videom, Jaz, črnec. Nadgrajeno pa je njen filmski prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nos ali zarota odpadnikov Nos ili zagovor netakikh

Andrej Hržanovski

nedelja, 05. 12. 2021 / 11:00 / Dvorana

Na letalu vrtijo sovjetske filmske klasike, medtem pa dva gospoda razpravljata o Gogoljevi protonadrealistični kratki zgodbi Nos iz leta 1836 in o tem, kaj danes pomeni biti civiliziran.

Najboljši iz Slona 2021 Najboljši iz Slona 2021

različni avtorji

nedelja, 05. 12. 2021 / 14:00 / Dvorana

Izbor najlepših kratkih animiranih filmov, ki so bili predvajani v letošnjih Slonovih tekmovalnih programih in so najbolj navdušili otroško žirijo.

Wolfwalkers Wolfwalkers

Tomm Moore, Ross Stewart

nedelja, 05. 12. 2021 / 16:00 / Dvorana

Film nas popelje v čas vraževerja in čarovništva, ko mlada lovska vajenka Robyn Goodfellowe z očetom odpotuje na Irsko, kjer hočejo iztrebiti še zadnje krdelo volkov.