Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:00 (odprto še 32 minut, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2014

Jasmine Jasmine

Alain Ughetto / Francija / 2013 / 70 min / francoščina

Zgodba o ljubezni in revoluciji, ki vznikneta iz plastelina…

Režija: Alain Ughetto, Scenarij: Alain Ughetto, Jacques Reboud, s pomočjo Chloé Inguenaud, Animacija: Alain Ughetto, Montaža: Catherine Catella, Glasba: Isabelle Courroy, Producent: Alexandre Cornu, Michèle Casalta, Alain Ughetto, Produkcija: Les Films du Tambour de Soie

Zgodba o ljubezni in revoluciji, ki vznikneta iz plastelina…

Francija, konec sedemdesetih. Alain je avtor nekaj animiranih filmov. Romantično srečanje z mlado iransko študentko Jasmine spremeni tok njegovega življenja. Teheran, 1978. Revolucija odnese osovražen šahov režim. Alain se pridruži Jasmine in njuna ljubezen v tajnosti raste, v upanju, da je mogoče novo življenje. Ustanovitev Islamske republike pa nujne iluzije razblini in ljubimca loči … Za koliko časa?

30 let pozneje se Alan znova poda v dvorano svojega spomina. Nekaj obledelih modrih pisem, poslanih po diplomatski pošti, nekaj filmov super 8 … Ni veliko ostalo. S konicami prstov podobe z dna srca drugo za drugo obudi v življenje.
V ponovni vzpostavitvi skrivnostnega, zatiralskega Teherana, v brezglavosti zgodovine se bitja iz mase in krvi kot številna druga bojujejo za ljubezen in svobodo.

»Zakaj bi človek sanjaril o ljubezenski zvezi iz preteklosti, se potapljal v spomine na dogodke, ki so se v oddaljeni in eksotični deželi zgodili pred tridesetimi leti? Veliki tok zgodovine se nikdar ne konča. Kar drobno vzvalovi na daljnem obzorju, se pozneje spremeni v visok val. Iranci, ki se zdaj bojujejo za demokracijo, so odmev revolucije izpred tridesetih let, v kateri so imami strmoglavili šaha. Ob pogledu na nemirni Teheran so mi misli preplavile podobe ženske, ki me je nekoč potegnila vrtinec čustev in politike: Jasmine.
Po več kot pol stoletja mojega bivanja na Zemlji je moj filmski opus zavidanja vreden. Prve animirane filme sem ustvaril, ko sem bil zaljubljen v Jasmine. Zdaj bi rad izoblikoval avtobiografski film, v katerem je vsaka podrobnost veličasten dragulj, v dar ženski, brez katere te zgodbe ne bi bilo.«
– Alain Ughetto

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Novo na sporedu

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi

sreda, 08. 12. 2021 / 20:00 / Dvorana

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Jezdeci pravice Retfærdighedens ryttere

Anders Thomas Jensen

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen blesti kot angel maščevanja v najnovejši črni komediji danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.