Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (odpre se čez 11:54).
Animateka 2017

Jajca! Nuts!

Penny Lane / ZDA / 2015 / 90 min / angleščina

Celovečerni dokumentarec o ekscentričnem geniju dr. Johnu Romulusu Brinkleyju, ki je odkril zdravilo proti impotenci na osnovi kozjih mod.

režija Penny Lane, scenarij Thom Stylinski, izvirna glasba Brian McOmber, ilustratorji in animatorji Drew Christie, Hazel Lee Santino, Michael Pisano, Rose Stark, Krystal Downs, Julia Veldman, Ace & Son Moving Picture Co., Llc, likovna zasnova Hazel Lee Santino, montaža Penny Lane, Thom Stylinski, glasovi Andy Boswell, John Causby, Kelly Mizell, Jeff Pillars, Thom Stylinski, Fran Taylor, izvršna producenta Dan Cogan, Elias Savada, producenti James Belfer, Caitlin Mae Burke, Penny Lane, Daniel Shepard, koproducenta David Armillei, Kara Janeczko, produkcija Gland Power Film, Cartuna Production, distribucija Penny Lane

IMDb

Jajca! so celovečerni dokumentarec o ekscentričnem geniju dr. Johnu Romulusu Brinkleyju, ki je odkril zdravilo proti impotenci na osnovi kozjih mod. Film sledi Brinkleyjevemu vzponu iz revščine in anonimnosti do samih vrhov slave, bogastva in družbene moči. Brinkley na tej poti presadi več tisoč kozjih mod, si nakopiči neizmerno premoženje, je (na neki način) izvoljen za guvernerja Kansasa, izumi nadležno pošto in infooglase, postavi najmočnejšo radijsko postajo na svetu in v splošnem spravlja establišment ob živce.

iz prve roke
»Mislim, da smo ljudje bolj kot zaradi česa drugega tako neskončno dovzetni za prevare predvsem zato, ker imamo radi velike zgodbe. Verjamemo zgodbam, ki jim hočemo ali moramo verjeti, in verjamemo tudi vsem, ki nam jih pripovedujejo. Sleparji to vedo. Prav tako politiki, propagandisti, prodajalci, vodje kultov, TV-pridigarji, zapeljevalci in manipulatorji vseh vrst – tudi dokumentaristi.

Zato Jajca! niso film, ob katerem bi se lahko ležerno smejali telebanom, ki so nasedli Brinkleyjevemu nakladanju. To je film, ki nam pokaže, da smo vsi enaki telebani. A v nasprotju z Brinkleyjem vas jaz zapeljem, potem pa pokažem, kako sem to dosegla. Brinkeyjeva zgodba ni predstavljena kot objekt nevtralnega dokumentaristovega pogleda, temveč kot priložnost, da se gledalec dejavno spoprime z etičnimi in epistemološkimi vprašanji, ki jih pripovedna dokumentarna forma postavlja v ospredje.«

– Penny Lane

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Filmski obzornik 80 – Metka, Meki Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

Nika Autor

torek, 19. 10. 2021 / 17:00 / Dvorana

Leto 1968 je za vedno zaznamovalo več kot pol milijona Jugoslovanov in Jugoslovank, med njimi Mariborčanko Metko Autor, delavko Metalne, ki je pri osemindvajsetih letih odšla v Nemčijo v upanju na boljši jutri. V filmu se med pripravo jedi v spominu vrača k izkušnji mariborskih »gastarbajterjev«. Filmski obzornik 80 tako beleži vsakdanje življenje danes 81-letne gospe, ki velikodušno in gostoljubno razume težko situacijo sodobnih popotnikov.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

torek, 19. 10. 2021 / 17:30 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Panj Zgjoi

Blerta Basholli

torek, 19. 10. 2021 / 20:00 / Dvorana

Film, posnet po resnični zgodbi kosovske vojne vdove in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi, je prejel kar tri glavne nagrade na festivalu Sundance: veliko nagrado žirije, nagrado za najboljšo režijo in nagrado občinstva.