Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 09:30).
Na rednem sporedu od 15. maja 2012

Izpovedi eko-terorista Confessions of an Eco-Terrorist

Peter Brown / ZDA / 2010 / 90 min / angleščina

Aktivistični dokumentarec Izpovedi eko-terorista je epska pripoved o tolpi okoljevarstvenih piratov, polna humorja, razburljivih akcijskih prizorov in ekscentričnih likov – resničnostni šov, ki je nastajal celih trideset let.

režija Peter Brown, scenarij Timothy Wade Huntley, fotografija Peter Brown, montaža Timothy Wade Huntley, Chris Hume, glasba Drew Schnurr, produkcija Peter Brown, Ron Moler, Martin Kistler, nastopajo Peter Brown, Paul Watson, Robert Hunter, distribucija v Sloveniji Demiurg,  

festivali, nagrade Blue Ocean Film Festival 2010. IDFA Amsterdam 2011. Santa Barbara 2011. Hamburg 2011. Cinema Verde 2012.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Režiser in aktivist Peter Jay Brown nas popelje na trideset let dolgo pustolovščino s kultnim borcem za pravice živali, kapitanom Paulom Watsonom, in njegovo veselo druščino eko-piratov (Sea Shepherd Conservation Society), ki pluje po svetovnih morjih in rešuje ocean. Znajdemo se v središču dogajanja, ko se njihova flota bojnih ladij loti lovcev na kite, ilegalnih ribičev in rekreacijskih ubijalcev tjulnjev. Soočenja med ‘pacifističnimi teroristi’ in okoljskimi zločinci vključujejo z akcijo nabite prizore vkrcavanj, aretacij, streljanj s topovi, potapljanj sovražnih plovil in obilico čelnega zaletavanja. Kot član posadke z najdaljšim stažem nam režiser omogoči intimen vpogled v zakulisje drznih misij, kjer spoznamo vrsto neustrašnih morskih bojevnikov, razjarjenih veganov in drugih okoljevarstvenih posebnežev.

Aktivistični dokumentarec Izpovedi eko-terorista je epska pripoved o tolpi okoljevarstvenih piratov, polna humorja, razburljivih akcijskih prizorov in ekscentričnih likov – resničnostni šov, ki je nastajal celih trideset let.

zanimivosti
Paul Watson je kontroverzni kanadski borec za pravice živali in ekološki aktivist, ustanovitelj okoljevarstvene organizacije Sea Shepherd Conservation Society, skupine za ohranitev oceana, znane po svoji brezkompromisnosti in nekonvencionalnih metodah. Je tudi kultni junak kritiško priznane in komercialno uspešne serije Vojne kitov (Whale Wars), ki jo od leta 2008 predvajajo na programu Animal Planet.

iz prve roke
»Kamera je najboljše orožje. Brez kamere ne bi nihče vedel za dva tipa, ki sta stala pred ledolomilcem – brez kamere ne bi bilo okoljevarstvenega gibanja. /…/ Večino filmov z okoljevarstveno tematiko je težko gledati. Razlog je po mojem mnenju v tem, da izvirajo iz jeze. /…/ Jaz ne želim, da bi ljudje po ogledu mojega filma odhajali iz kina jezni. Najti hočem le boljši način, kako pripeljati do resničnih sprememb.«
– Peter Jay Brown, režiser

portret avtorja
Peter Jay Brown se je leta 1982 kot snemalec televizijske hiše NBC vkrcal na ladjo okoljevarstvene organizacije Sea Shepherd, da bi posnel prispevek o Paulu Watsonu in njegovi misiji na Japonskem. Kmalu zatem je tudi sam postal navdušen aktivist in prostovoljec ter naslednjih trideset let preživel na krovu ladje in s kamero v roki spremljal kapitana Watsona na njegovih drznih ekspedicijah po vsem svetu. Kot eden izmed članov posadke pa se je pojavil tudi v priljubljeni resničnostni nanizanki Vojne kitov Animal Planeta.

kritike
»[Peter Brown] razkriva nenavadno zgodbo v provokativnem, informativnem in izjemno zabavnem agitprop slogu.«
– Roger Ebert, Chicago Sun-Times

»Razpoloženje je tako pobalinsko, da skoraj pričakujemo vzklike ‘heja, hejo’ in veseljaške preveze čez oči. /…/ Ta nenavadno norčav aktivistični dokumentarec je osvežujoč kontrast običajnim puščobnim filmom s podobno tematiko. /…/ Brown zavzame michaelmoorovsko držo kot režiser/pripovedovalec, ki se je sposoben norčevati tudi iz samega sebe /…/. Kar filmu manjka pri strukturalni eleganci, nadomesti s svojo predrznostjo in zabavnostjo.«
– Dennis Harvey, Variety

»Dekonstrukcija klasičnega filma o političnem gibanju.«
– Dean Kuipers, Los Angeles Times

»Brown ponudi lahkotnejši, bolj humoren vpogled v subkulturo ‘eko-teroristov’.«
– Deborah Bassett, Huffington Post

»Lahko bi rekli, da so Izpovedi metaaktivističen dokumentarec, saj nam razkrijejo širšo sliko delovanja te odpadniške, nekonvencionalne naravovarstvene organizacije /../. /../ Izpovedi eko-terorista so resda fragmentarno, epizodno dokumentarno delo brez trdne pripovedne strukture, a njihova prava vrednost se skriva v iskrenem, brezkompromisnem in duhovito predstavljenem delovanju ene ključnih organizacij na tem področju.«
– Denis Valič, Pogledi

»Peter Brown je režiser, ki je Watsona spoznal pred tridesetimi leti in ga prav toliko časa spremljal – in snemal – na križarskih plovbah: drug drugemu sta Michael Moore. Boj za pravično stvar je žurka. Če ni, potem stvar ni pravična.«
– Marcel Štefančič jr., Mladina


Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.