Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 02:46, tel: 01 239 22 17).

Izolirani Out in the Silence

Dean Hamer in Joe Wilson / ZDA / 2009 / 65 min

Avtorja filma Joe Wilson in Dean Hamer sta se zaljubila in načrtovala poroko. Joe je izrazil željo, da se poročita v Oil Cityju. Njuna javna napoved poroke v lokalnem časniku pa je takoj sprožila žolčne reakcije lokalnih prebivalcev, patriarhalne in zelo konservativne skupnosti.

Avtorja filma Joe Wilson in Dean Hamer sta se spoznala v Washingtonu. Tam sta se zaljubila in načrtovala poroko. Ker je Joe prišel iz mesteca v Pensilvaniji, je izrazil željo, da se poročita v Oil Cityju, nekoč cvetoči, z nafto bogati skupnosti, ki danes zastaja. Njuna javna napoved poroke v lokalnem časniku pa je takoj sprožila žolčne reakcije lokalnih prebivalcev, patriarhalne in zelo konservativne skupnosti, ki homoseksualnost vidi kot grožnjo. Poleg grozilnih sporočil pa sta prejela tudi pismo, ki ga nista pričakovala; mati šestnajstletnega homoseksualnega fanta iz Oil Cityja je prosila, naj ji pomagata z nasveti. Odločila sta se posneti film o težavah, s katerimi se srečujejo homoseksualni ljudje v ruralni, ozkogledni in krčansko fundamentalistični Ameriki.

»Zamisel za film se je porodila po burnem čustvenem odzivu na objavo poroke istospolnih partnerjev v lokalnem časopisu. Ugotovil sem, da če kontroverznosti ne bi posnel, bi preprosto izpuhtela v zrak zgodovine. Nisem hotel dopustiti, da bi zadeva potihnila in mir znova prekril moj domači kraj v odmaknjenih hribih severozahodne Pensilvanije, s tem pa sta se potrdila in okrepila strah in izoliranost, ki se ju predobro spominjam kot mladi homoseksualec v dušečem, protigejevskem svetu.« (Dean Hamer, Joe Wilson)

Out in the Silence captures the remarkable chain of events that unfold when the announcement of filmmaker Joe Wilson’s wedding to another man ignites a firestorm of controversy in his small Pennsylvania hometown. Wilson’s journey dramatically illustrates the universal challenges of being an outsider in a conservative environment and the transformation that is possible when those who have long been constrained by a traditional code of silence summon the courage to break it.

Dean Hamer – filmografija:
We Belong (2006); Thorn in Your Side (2008); Out in the Silence (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice

različne avtorice

torek, 28. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Letos so članice žirije tudi štiri zvezdnice svetovne avtorske animacije: Alexandra Ramires, portugalska animatorska pesnica in članica kolektiva BAP, Naomi van Niekerk, južnoafriška mojstrica pripovedovanja v tehniki animiranja z ogljem, v Berlinu živeča Avstrijka Nikki Schuster, ki gradi animirane potopise z recikliranjem najdenih predmetov, in korejska avtorica Dahee Jeong, ki je bila za svoje poetične animacije nagrajena na najpomembnejših svetovnih festivalih.

Tekmovalni program I (2023) Tekmovalni program I (2023)

različni avtorji

torek, 28. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.

Slepa vrba, speča ženska Saules aveugles, femme endormie

Pierre Földes

sreda, 29. 11. 2023 / 10:00 / Dvorana

Preplet več kratkih zgodb slovitega japonskega pisatelja Harukija Murakamija je magično popotovanje v globine človeške notranjosti.