Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 12:47).

Izolirani Out in the Silence

Dean Hamer in Joe Wilson / ZDA / 2009 / 65 min

Avtorja filma Joe Wilson in Dean Hamer sta se zaljubila in načrtovala poroko. Joe je izrazil željo, da se poročita v Oil Cityju. Njuna javna napoved poroke v lokalnem časniku pa je takoj sprožila žolčne reakcije lokalnih prebivalcev, patriarhalne in zelo konservativne skupnosti.

Avtorja filma Joe Wilson in Dean Hamer sta se spoznala v Washingtonu. Tam sta se zaljubila in načrtovala poroko. Ker je Joe prišel iz mesteca v Pensilvaniji, je izrazil željo, da se poročita v Oil Cityju, nekoč cvetoči, z nafto bogati skupnosti, ki danes zastaja. Njuna javna napoved poroke v lokalnem časniku pa je takoj sprožila žolčne reakcije lokalnih prebivalcev, patriarhalne in zelo konservativne skupnosti, ki homoseksualnost vidi kot grožnjo. Poleg grozilnih sporočil pa sta prejela tudi pismo, ki ga nista pričakovala; mati šestnajstletnega homoseksualnega fanta iz Oil Cityja je prosila, naj ji pomagata z nasveti. Odločila sta se posneti film o težavah, s katerimi se srečujejo homoseksualni ljudje v ruralni, ozkogledni in krčansko fundamentalistični Ameriki.

»Zamisel za film se je porodila po burnem čustvenem odzivu na objavo poroke istospolnih partnerjev v lokalnem časopisu. Ugotovil sem, da če kontroverznosti ne bi posnel, bi preprosto izpuhtela v zrak zgodovine. Nisem hotel dopustiti, da bi zadeva potihnila in mir znova prekril moj domači kraj v odmaknjenih hribih severozahodne Pensilvanije, s tem pa sta se potrdila in okrepila strah in izoliranost, ki se ju predobro spominjam kot mladi homoseksualec v dušečem, protigejevskem svetu.« (Dean Hamer, Joe Wilson)

Out in the Silence captures the remarkable chain of events that unfold when the announcement of filmmaker Joe Wilson’s wedding to another man ignites a firestorm of controversy in his small Pennsylvania hometown. Wilson’s journey dramatically illustrates the universal challenges of being an outsider in a conservative environment and the transformation that is possible when those who have long been constrained by a traditional code of silence summon the courage to break it.

Dean Hamer – filmografija:
We Belong (2006); Thorn in Your Side (2008); Out in the Silence (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 18. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 18. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

četrtek, 18. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.