Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:45 (odprto še 50 minut, tel: 01 239 22 17).

Irma Vep Irma Vep

Olivier Assayas / Francija / 1996 / 99 min

Film v filmu, poklon Feuilladu in svojevrstna študija filmskega ustvarjanja z zvezdo hongkonškega akcijskega filma Maggie Cheung v glavni vlogi.

režija Olivier Assayas, scenarij Olivier Assayas, fotografija Eric Gautier, montaža Luc Barnier, zvok Philippe Richard, igrajo Maggie Cheung (Maggie Cheung), Jean-Pierre Léaud (René Vidal), Nathalie Richard (Zoé), Antoine Basler (novinar/journalist), Bulle Ogier (Mireille)

festivali, nagrade Cannes 1996 (Un Certain Regard), Rotterdam 1997 (nagrada KNF)

IMDb

 

Film v filmu, poklon Feuilladu in svojevrstna študija filmskega ustvarjanja z zvezdo hongkonškega akcijskega filma Maggie Cheung v glavni vlogi.

Igralka Maggie Cheung prispe v Pariz, kjer naj bi odigrala vlogo v rimejku Feuilladovih kultnih Vampirjev iz desetih let 20. stoletja. Režiser René Vidal je nad njo očaran in ji nameni vlogo Irme Vep (gre za anagram besede »vampire«), fantazijske protagonistke v oprijetem dresu iz črnega lateksa. Azijska zvezda ne razume francosko, Vidal pa se skupaj z ekipo lomi v angleškem jeziku, zato je delo težavno …

Olivier Assayas
Rojen leta 1955 v Parizu. Je sin znanega francoskega scenarista Jacquesa Remya. Ko so člani uredništva Cahiers du cinéma na začetku osemdesetih videli njegove prve kratke filme, so ga povabili k sodelovanju; kot član uredništva je vztrajal do leta 1986, ko je posnel svoj celovečerni prvenec Desordre. Je avtor številnih knjig o filmu in velja za ikono sodobnega avtorskega filma.

»Veste, Irma Vep je predvsem film o milini, o tem, kako milina lahko snemanje včasih čudežno razsvetli. Gre za nekaj, kar je obenem otipljivo in ne, vidno in nevidno. Kakršno koli čarobnost lik Maggie ima, gre za nekaj, kar nekateri junaki zaznajo in nekateri ne. Gre za igro, ki jo igramo tudi z gledalci, saj so ti del nje. Občinstvo milino Maggiejine junakinje začuti ali pa ne. Tako njena skrivnostnost nekako kroži, veste, po vseh različnih plasteh filma.«
– Olivier Assayas

filmografija (izbor)
1989 L’enfant de l’hiver (Winter’s Child)
1993 Une nouvelle vie (A New Life)
1994 L’eau froide (Cold Water/Mrzla voda)
1996 Irma Vep (Irma Vep/Irma Vep)
1998 Fin aout, début septembre (Late August, Early September/Konec avgusta, začetek septembra)
2000 Les destinées sentimentales (Sentimental Destinies)
2002 Demonlover
2004 Clean (Čista)
2007 Boarding Gate (Surova ljubezen)
2008 L’heure d’été (Summer Hours/Poletni čas)
2010 Carlos (Carlos)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

torek, 27. 02. 2024 / 20:45 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.