Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 04:13).

Projekcije filma

nedelja, 23. 02. 2020 / 16:00 / Mala dvorana
torek, 25. 02. 2020 / 16:00 / Mala dvorana
od 9. decembra 2019

iOtok iOtok

Miha Čelar / Slovenija, Italija, Hrvaška / 2018 / 90 min / hrvaščina, slovenščina

Projekcije filma

nedelja, 23. 02. 2020 / 16:00 / Mala dvorana
torek, 25. 02. 2020 / 16:00 / Mala dvorana
iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.

režija Miha Čelar, scenarij Miha Čelar, Tamara Babun, fotografija Tomislav Krnić, montaža Darej Šomen, Fabio Toich, glasba Luca Ciut, zvok Francesco Morosini, Vincent Laurence, producenti Miha Čelar, Nenad Puhovski, Marta Zaccaron, produkcija Astral Film, koprodukcija Factum, Quasar Multimedia, nastopa Mate Dolenc, distribucija Astral Film

festivali, nagrade FSF Portorož; ZagrebDox; One World Film Festival; Le Voci dell' Inchiesta; Mediteran Film Festival (posebna nagrada žirije)

IMDb Uradna stran

Fotografije

»Včasih, ko stojiš na robu otoka, lahko vidiš tako daleč, da zagledaš sebe v hrbet.«
– Mate Dolenc

Učiteljica joge Lada in ladijski kuhar Lucio ustanavljata mestni odbor, da bi otoku priskrbela pravni status in ga tako zaščitila pred agresivno turistično industrijo. Ta hoče Biševu vzeti staro šolo ter jo preurediti v turistični center z multimedijskimi prezentacijami in zasloni na dotik.

Mate Dolenc je Biševu in Jadranu posvetil kar osem knjig. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila boju Biševljanov in ga v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Razplet zgodbe zdaj prinaša dokumentarni film.

Ob novembrski premieri v Cankarjevem domu je pri založbi Beletrina izšla tudi knjiga Mateta Dolenca Kako dolg je čas.

kritike
»Biševo izgleda utopično (tu bi lahko posneli vse filme tega sveta!), a obenem distopično. Kar pa je logično – srce utopij je distopično. »Želje po otoku nimajo otočani, temveč jo imamo mi, kontinentalci,« slišimo. In Biševo je utopično prav zato, ker je distopično, ali bolje rečeno – ta otoček je rajski prav zato, ker je tako daleč, ker je bogu za hrbtom, ker ne morejo vsi tja. A tudi ti, ki tam živijo, potrebujejo veliko ritualov, da sploh preživijo. Tale čudovito posneti doku jih kaže pri vsakdanjih opravkih – pri okopavanju trt, peki hobotnice, gledanju televizije, zapisovanju vtisov, ubijanju morske kače, ki izgleda kot morski zmaj, koledovanju ipd., toda nobenega dvoma ni, da so vsi ti opravki tako ritualizirani in mitizirani, da Biševljane držijo pri življenju. Brez teh ritualov, ki imajo težo prihoda ladje (in novic), bi se odselili – ali pa skočili v prepad. Kot pravi nekdo: »Vse gre svojo pot.«« ZA+
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Čelar skozi inovativni dokumentarni projekt na otok pogleda z etnografskega (gledalci spoznamo vrsto običajev in vsakdanje otoško življenje skupnosti na robu izumrtja), ekološkega (poleg agresivnega turizma otok pestijo tudi druge sodobne bolezni jadranskih obal, kot so izropano morje in nasmetene plaže), predvsem pa z aktivističnega vidika. Avtor se namreč jasno postavlja na stran domačinov, čeprav tega nikoli ne ubesedi. Aktivistični naboj da pripovedi dramaturški lok, ki se nazadnje izteče v klavrn epilog – projekt, ki se je rodil iz želje pomagati otoku in njegovim čuvarjem, pred našimi očmi postaja njegov labodji spev.«
– Špela Barlič, Dnevnik

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Delavnica animiranega filma

sreda, 19. 02. 2020 / 09:00 / Dvorana, Mala dvorana

Enodnevna zimska počitniška delavnica.

Pripovedke iz živalskega kraljestva Pripovedke iz živalskega kraljestva

razno

sreda, 19. 02. 2020 / 10:00 / Dvorana

Šest kratkih likovno raznovrstnih pripovedk iz živalskega kraljestva za vso družino, tudi za najmlajše.

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

sreda, 19. 02. 2020 / 15:45 / Dvorana

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.