Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).
Na sporedu od 16. decembra 2013.

Inukovo potovanje Inuk

Mike Magidson / Danska, Francija / 2010 / 90 min

Inukovo potovanje je topla in avtentična pripoved o odraščanju v sodobni Grenlandiji, deželi, razklani med tradicijo in modernostjo.

režija Mike Magidson, scenarij Jean-Michel Huctin, Mike Magidson, fotografija Xavier Liberman, Franck Rabel, montaža Cecile Coolen, glasba Justin Lavallee, produkcija Ann Andreasen, igrajo Gaba Petersen, Ole Jørgen Hammeken, Rebekka Jørgensen, Sara Lyberth, Inunnguaq Jeremiassen, distribucija v Sloveniji FIVIA – Vojnik, uradna stran filma

festivali, nagrade Najboljši film – Savannah, Byron Bay, Rhode Island, New Jersey, Charlotte, Autrans. Nagrada žirije – Nica (Explorimages FF), Pariz (Paris Polar FF), Nashville, Port Townsend. Nagrada občinstva – Anchorage, Port Townsend, Rhode Island. Najboljši režiser – Savannah. Najboljša fotografija – Woodstock. Najboljša igra – Nashville, Charlotte.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Nuuk, glavno mesto Grenlandije, sedanjost. Šestnajstletnega Inuka, ki živi težko življenje s svojo od alkohola odvisno materjo, socialna služba pošlje na sever, v otroško zavetišče na majhnem otoku sredi Arktičnega morja. Tam Inuk sreča Ikumo, velikega lovca na severne medvede, ki fanta skupaj z drugimi otroki vzame na vsakoletno lovsko odpravo s pasjimi vpregami. Na epskem popotovanju skozi ledeno divjino se mora Inuk soočiti s svojo preteklostjo in poiskati pot v prihodnost.

Inukovo potovanje je topla in avtentična pripoved o odraščanju v sodobni Grenlandiji, deželi, razklani med tradicijo in modernostjo.

zanimivosti
Zgodbo je navdihnilo delo slavnega grenlandskega raziskovalca Oleja Jørgena Hammekena in njegove žene Ann Andreasen, ki vodita zavetišče za inuitske otroke v mestecu Uummannaq, petsto kilometrov severno od arktičnega kroga. Zakonca pri svojem delu z otroki kot eno izmed terapevtskih orodij uporabljata odprave s pasjimi vpregami – tako imenovano ‘terapijo na ledu’. Hammeken je v filmu odigral vlogo lovca Ikume, poleg njega pa so nastopili še otroci iz doma in lokalni lovci na tjulnje.

iz prve roke
»Inukovo potovanje je zgodba o moderni Grenlandiji in njenem trčenju z našim, zahodnim svetom. Glavna lika utelešata staro in novo, srečanje njunih duhov sredi prostrane narave je simbol postopne evolucije Grenlandije iz starega v novo. /…/ Film temelji na številnih zgodbah, ki sem jim bil priča, ko sem na severu snemal dokumentarce. Nekatere prizore smo pri pisanju scenarija pustili odprte. /…/ Nastopajočim smo dovolili, da sami povejo svojo zgodbo, saj so jo sami tudi resnično doživeli. /…/ Naš cilj ni bil narediti hollywoodske drame; povedati smo želeli avtentično zgodbo teh ljudi.«
– Mike Magidson, režiser in soscenarist

portret avtorja
Preden je posnel svoj prvi igrani celovečerec Inukovo potovanje, je Mike Magidson (1967, Oakland, Kalifornija) posnel več dokumentarcev. Mednje sodita tudi filma o odmaknjeni vasi v severni Grenlandiji, pri katerih je sodeloval z antropologom Jean-Michelom Huctinom, soscenaristom Inukovega potovanja.

kritike
»Belo-modro lepoto osupljive grenlandske ledene pokrajine dopolnjuje zanimiva zgodba o travmatiziranem najstniku, ki se znova poveže s svojimi koreninami. /…/ Privlačen, spretno narejen pogled v redko videno skupnost.«
– Jay Weissberg, Variety

»Univerzalna zgodba o odraščanju, ki jo naredi izjemno dejstvo, da je le korak stran od dokumentarca /…/.«
– Sherilyn Connelly, SF Weekly

»Inukovo potovanje je čudovita pustolovščina s spektakularnimi posnetki pokrajine /…/. Film, ki mu tempo narekuje Grenlandija s svojimi praznimi pokrajinami, v zabavnem pripovednem slogu razkrije staro kulturo pod grožnjo sodobnosti. /…/ izjemen film, ki nas zabava in nam obenem razkrije, kako je videti odraščanje v družbah, zelo drugačnih od naše.«
– Stewart Nusbaumer, The Huffington Post

»Že samo gledanje pokrajine je užitek. Dejstvo, da gre za prepričljivo in čustveno zgodbo, pa naredi film še bolj pomemben. To je zelo poseben film z zelo posebnimi ljudmi v zelo posebni deželi.«
– Timothy Malcolm, Times Herald-Record

»Osupljiva pustolovščina o odraščanju se ponaša z amaterskimi inuitskimi igralci, ki s svojimi dinamičnimi nastopi dosegajo ali prekašajo marsikaterega profesionalca. /…/ Dih jemajoča fotografija poudarja brezmadežno grenlandsko zimsko pokrajino in tako ustvari še enega protagonista, narejenega iz samega snega in ledu. Inukovo potovanje /…/ je zelo ganljiv film, ki bo ostal zamrznjen v vašem spominu še dolgo po tistem, ko boste zapustili dvorano.«
– Michael Burke, filmski festival v Woodstocku

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

torek, 05. 07. 2022 / 18:00 / Dvorana

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

torek, 05. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Vse povsod naenkrat je odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

Snežni leopard La panthère des neiges

Marie Amiguet, Vincent Munier

sreda, 06. 07. 2022 / 13:00 / Dvorana

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.