Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:08).
22. LIFFe v Kinodvoru

Igra Play

Ruben Ostlund / Švedska, Francija, Danska / 2011 / 118 min

Študija najstniškega nasilja, ki temelji na resničnih dogodkih ter se nalašč poigrava z gledalčevimi predsodki in prepričanjem, da se stvari vedno končajo slabo.

režija Ruben Östlund, scenarij Ruben Östlund, fotografija Marius Dybward Brandrud, glasba Saunder Juurians, Danny Bensi, montaža Ruben Östlund, Jacob Schulsinger, igrajo Anas Abirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakité, Sebastian Hegmar, Abdiaziz Hilowle, Nana Manu, John Oritz, Kevin Vaz

 

festivali, nagrade Cannes 2011, Toronto 2011

Študija najstniškega nasilja, ki temelji na resničnih dogodkih ter se nalašč poigrava z gledalčevimi predsodki in prepričanjem, da se stvari vedno končajo slabo.

Film, posnet na podlagi natančnega opazovanja nasilja med najstniki. V centru Göteborga je skupina fantov, starih med dvanajst in štirinajst let, med letoma 2006 in 2008 ob kar štiridesetih različnih priložnostih oropala druge otroke. Storilci so uporabljali strategijo, ki so jo poimenovali »število malih bratov« ali »bratski trik«. Zanjo sta bili bolj kot fizično nasilje značilni igra vlog in uporaba žargona tolp.

Ruben Östlund
Rojen leta 1974 na otoku Styrsö, Švedska. Film je študiral na univerzi v Göteborgu. Za svoj prvenec je na festivalu v Moskvi leta 2005 prejel nagrado FIPRESCI, njegov drugi celovečerni film Involuntary pa je bil uvrščen v program canskega filmskega festivala. Njegovim filmom daje poseben pečat raziskovanje dinamike skupine in njen vpliv na vedenje posameznika.

»Temnopolti fantje izkoriščajo svoj videz, izrabijo podobo, ki jim jo je nadela družba. Po nastopu jih boste videli mirno jesti v McDonaldsu kot povsem običajne fante. Razlika med nami je, da je Panova vloga na voljo njim, meni pa ne. (Kadar se Pan nenadoma prikaže, navda ljudi s paničnim strahom.«
– Ruben Östlund

filmografija
2004 The Guitar Mongoloid
2005 Autobiographical Scene Number 6882 (kratki)
2008 Involuntary
2009 Incident by a Bank (kratki)
2011 Play (Igra)

Incident by a Bank

Devetdeset ljudi natančno poustvari spodleteli rop banke, ki se je 26. junija 2006 zgodil v Stockholmu. Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) je za Incident by a Bank (Händelse vid bank, 2010) prejel zlatega medveda za najboljši kratek film. #FilmNaDan

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Detektiv Tabo in primer nosoroga Thabo and the Rhino Case

Mara Eibl-Eibesfeldt

sobota, 25. 05. 2024 / 16:30 / Dvorana

Afriška poletna detektivka. 

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

sobota, 25. 05. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

sobota, 25. 05. 2024 / 19:00 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.