Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

Hochelaga, dežela duš Hochelaga, Terre des Âmes

François Girard / Kanada / 2017 / 100 min / francoščina

V večplastnem portretu bogate, 750-letne zgodovine Montreala se arheolog in staroselec Baptiste Asigny poda na sled svojih irokeških prednikov in ostankov vasi Hochelaga, kjer so se leta 1535 srečali s francoskim raziskovalcem Jacquesom Cartierom.

igrajo Samian, Vincent Perez, Raoul Trujillo, Wahiakeron Gilbert

festivali, nagrade  Toronto. Montreal. Palm Springs.

IMDb

Na stadionu sredi Montreala po obilnih padavinah med nogometno tekmo nenadoma zazeva luknja. Prizorišče je evakuirano in le nekaj ur kasneje zaščiteno kot arheološko območje. V večplastnem portretu bogate, 750-letne zgodovine Montreala se arheolog in staroselec Baptiste Asigny poda na sled svojih irokeških prednikov in ostankov vasi Hochelaga, kjer so se leta 1535 srečali s francoskim raziskovalcem Jacquesom Cartierom. Kanadski kandidat za tujejezičnega oskarja.

»Kadar stojim na vogalu kakšne ulice v Londonu ali pa v svoji dnevni sobi, se včasih zalotim pri razmišljanju, kdo je tu stal pred mano, kdo je tu živel pred sto, dvesto leti. Iz svojega podstrešnega stanovanja vidim Mont Royal in stadion Percival-Molson. /…/ Sprašujem se, kdo so bili ljudje, ki so gledali isto goro pred tisoč leti, stali pod istim nebom, v ravno takšni zimi. In prav to prostorsko vez sem hotel raziskati. Ko se ozremo k tistim, ki so bili tu pred nami, lažje razumemo lastno pot.«
– François Girard

»François Girard, eden najuspešnejših kanadskih filmskih ustvarjalcev, se je z zgodovino in epskimi zgodbami ukvarjal že v filmih 32 kratkih filmov o Glennu Gouldu, Rdeča violina in Svila. Hochelaga, dežela duš je njegov najbolj ambiciozen projekt do danes – velika freska zgodovine Montreala, ki se razteza čez 750 let. /…/ Girardov široki filmski spekter spremljata natančnost in intimnost njegove mizanscene. Kot pripovedovalec zgodb ponuja kalejdoskopski pogled na zgodovino, ki sproža refleksijo o vlogi izvora, identitete in prostora pri oblikovanju narodove duše.«
– Mednarodni filmski festival v Torontu

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.