Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:40 (za danes zaprto).
15. festival dokumentarnega filma

Harry Dean Stanton: Delno fikcija Harry Dean Stanton: Partly Fiction

Sophie Huber / Švica / 2012 / 77 min

Čudovit portret holivudskega obrobneža, igralca z vlogami v več kot dvesto filmih, večnega »sidekicka«, ki pa je inspiriral mnoge druge igralce in je s svojo pregovorno molčečnostjo porajal številna ugibanja.

Čudovit portret holivudskega obrobneža, igralca z vlogami v več kot dvesto filmih, večnega »sidekicka«, ki pa je inspiriral mnoge druge igralce in je s svojo pregovorno molčečnostjo porajal številna ugibanja.

Sophie Huber ni zrežirala standardnega portreta zvezdnika s kopico informacij ali nešteto govorečimi glavami, ki bi Stantonu pele slavo. Nekaj tega sicer vidimo (ob njem nastopijo David Lynch, Kris Kristofferson, Wim Wenders in Sam Shepard), toda to so prijatelji in sodelavci, ki so bili Stantonovi ključni sodelavci, z njim so ustvarjali filme Pariz, Teksas, Modri žamet, Divji v srcu, Pat Garrett in Billy the Kid ter mnoge druge. Režiserki uspe ujeti kanček sveta, ki mu Stanton, samotar in nikoli poročeni ikonoklast, pripada od nekdaj, češnjo na torti pa predstavljajo mnoge folk pesmi, ki jih ob spremljavi kitare in orglic odpoje tekom filma.

Sophie Huber – filmografija
Harry Dean Stanton: Delno fikcija/Harry Dean Stanton: Partly Fiction (2012)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pošast Kaibutsu

Hirokazu Koreeda

nedelja, 03. 03. 2024 / 11:00 / Dvorana

V delu, ovenčanem z nagrado za najboljši scenarij v Cannesu, se z našimi prepričanji in pričakovanji mojstrsko poigrava eden velikih filmskih humanistov Hirokazu Koreeda (Tatiči). Njegova Pošast je zadnji film, za katerega je glasbo napisal lani preminuli maestro Ryuichi Sakamoto.

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

nedelja, 03. 03. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Neskončni spomin La memoria infinita

Maite Alberdi

nedelja, 03. 03. 2024 / 17:00 / Dvorana

Zgodba o Paulinini globoki in brezkompromisni predanosti ter Augustovem srditem boju, da bi ohranil svojo identiteto, je srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.