Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 03:05).

Habibi Habibi Rasak Kharban

Susan Youssef / 2011 / 80 min

V sodobno Gazo postavljena predelava romance iz sedmega stoletja, v kateri so izvirni ljubezenski verzi Majnuna Layle podani v obliki grafitov.

režija Susan Youssef, scenarij Susan Youssef, fotografija PJ Raval, glasba Menno Cruijsen, montaža Man Kit Lam, Susan Youssef, igrajo Maisa Abd Elhadi (Layla), Kais Nashif (Qays) Yosef Abu Wardeh (Al-Mahdi), Amer Khalil (Qayev oče), Najwa Mubarki (Laylina mati), Jihad Al-Khattib (Walid), Basel Husseini (Hitham), Suhell Nafar (ribič), Tamer Nafar (ribič), Firas Nour (Nawfal), Sami Said (Izz Edine)

 

festivali, nagrade Benetke/Venice 2011, Toronto 2011, Palm Springs 2012

IMDb

V sodobno Gazo postavljena predelava romance iz sedmega stoletja, v kateri so izvirni ljubezenski verzi Majnuna Layle podani v obliki grafitov.

Zaljubljena študenta se morata z Zahodnega brega prisilno vrniti domov, v enega najbolj konservativnih predelov Gaze, kjer njuna ljubezen naleti na kulturni odpor. Laylini starši želijo imeti besedo pri izbiri ženina in Qay jih mora prositi za hčerino roko. Toda Layla živi v mestu, Qay pa v begunskem taborišču in pripada nižjemu družbenemu razredu. Laylini družini bi moral plačati doto, priskrbeti hišo in plačati poroko. Qay pa premore le besede, zato začne Layli po zidovih pisati ljubezenske verze, ki v mestu sprožijo pravi škandal. Dekletova čast je ogrožena. Njeni starši se pospešeno lotijo iskanja ženina, ki bi jo odrešil sramote, brat poskuša najti način, kako bi uličnega pesnika izgnal iz mesta, Layla pa se odloči poiskati Qaya.

Susan Youssef
Rojena leta 1981 v New Yorku, je sirijsko-libanonskega rodu. Z odliko je diplomirala na Filozofski fakulteti Univerze v Virginiji in kot Fulbrightova štipendistka magistrirala na Univerzi v Teksasu. Preden je začela snemati filme, je delala kot učiteljica in novinarka v Bejrutu. Habibi je njen prvi celovečerec.

filmografija
2002 Las Amigas Bonitas (kratki)
2004 Forbidden to Wander (kratki dokumentarni documentary)
2006 Marjoun and the Flying Headscarf (kratki)
2007 For the Least (kratki dokumentarni documentary)
2009 West Fingerboard Road (kratki)
2011 Habibi Rasak Kharban (Habibi)

»Pesniško zbirko iz sedmega stoletja pripisujejo Qaysu Mulawwahu (ali Majnunu Layli), ki se je izvirno in slovito zaljubil v Laylo. Da bi zgodbo priredila za platno, sem v film vpeljala grafitno umetnost; Qays poezije ne recitira, temveč jo piše po zidovih. Pesniški verzi na zidovih, ki obkrožajo mesto, vsakodnevno neustavljivo spremljajo Laylo in njeno družino.« (Susan Youssef)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.