Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (odpre se čez 14:45).

Grenke solze Petre von Kant Die bitteren Tränen der Petra von Kant

Rainer Werner Fassbinder / Zahodna Nemčija / 1972 / 124 min / nemščina

V eni svojih zgodnejših vizualnih mojstrovin z Margit Carstensen in Hanno Schygulla v glavnih vlogah Fassbinder raziskuje viharno dinamiko obsesivnih ljubezenskih odnosov.

režija Rainer Werner Fassbinder, scenarij Rainer Werner Fassbinder, fotografija Michael Ballhaus, montaža Thea Eymèsz, igrajo Margit Carstensen (Petra von Kant), Hanna Schygulla (Karin Thimm), Katrin Schaake (Sidonie von Grasenabb), Eva Mattes (Gabriele von Kant), Gisela Fackeldey (Valerie von Kant), Irm Hermann (Marlene)

festivali, nagrade Berlinale 1972, Nemške filmske nagrade 1973 (najboljša glavna ženska vloga)

IMDb

Uspešna in vase zagledana modna oblikovalka Petra von Kant živi s svojo pomočnico Marlene, ki požrtvovalno, predvsem pa brez besed ustreže vsem njenim kapricam. A Petrino pozornost kmalu pritegne mlada in ambiciozna Karin. Oblikovalka ji obljubi podporo pri manekenski karieri in jo povabi, naj se preseli k njej. V svoji slepi zaljubljenost si hoče Karin povsem podrediti, toda mladenka se še zdaleč ni pripravljena odreči svoji svobodi.

»Film, roman, katero koli delo se razrašča, razširja tvoje življenje. Ker ne gre zgolj za vprašanje spoprijemanja z življenjem, temveč za poskus razumevanja določenih njegovih vidikov. Zato moraš to prikazati. Seveda ni vsako razmerje vedno tako sadomazohistično, kot ga pogosto prikažem. Če ga poustvarite tako neznatnega in zadržanega, kot je v resničnosti, bi bilo malone neopazno.« (Reiner Werner Fassbinder)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

četrtek, 20. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 20. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Kinodvorišče / Novo na sporedu

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 20. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.