Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 41 minut).

Grenke solze Petre von Kant Die bitteren Tränen der Petra von Kant

Rainer Werner Fassbinder / Zahodna Nemčija / 1972 / 124 min / nemščina

V eni svojih zgodnejših vizualnih mojstrovin z Margit Carstensen in Hanno Schygulla v glavnih vlogah Fassbinder raziskuje viharno dinamiko obsesivnih ljubezenskih odnosov.

režija Rainer Werner Fassbinder, scenarij Rainer Werner Fassbinder, fotografija Michael Ballhaus, montaža Thea Eymèsz, igrajo Margit Carstensen (Petra von Kant), Hanna Schygulla (Karin Thimm), Katrin Schaake (Sidonie von Grasenabb), Eva Mattes (Gabriele von Kant), Gisela Fackeldey (Valerie von Kant), Irm Hermann (Marlene)

festivali, nagrade Berlinale 1972, Nemške filmske nagrade 1973 (najboljša glavna ženska vloga)

IMDb

Uspešna in vase zagledana modna oblikovalka Petra von Kant živi s svojo pomočnico Marlene, ki požrtvovalno, predvsem pa brez besed ustreže vsem njenim kapricam. A Petrino pozornost kmalu pritegne mlada in ambiciozna Karin. Oblikovalka ji obljubi podporo pri manekenski karieri in jo povabi, naj se preseli k njej. V svoji slepi zaljubljenost si hoče Karin povsem podrediti, toda mladenka se še zdaleč ni pripravljena odreči svoji svobodi.

»Film, roman, katero koli delo se razrašča, razširja tvoje življenje. Ker ne gre zgolj za vprašanje spoprijemanja z življenjem, temveč za poskus razumevanja določenih njegovih vidikov. Zato moraš to prikazati. Seveda ni vsako razmerje vedno tako sadomazohistično, kot ga pogosto prikažem. Če ga poustvarite tako neznatnega in zadržanega, kot je v resničnosti, bi bilo malone neopazno.« (Reiner Werner Fassbinder)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

sreda, 01. 02. 2023 / 13:00 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.

Korzet Corsage

Marie Kreutzer

sreda, 01. 02. 2023 / 15:45 / Dvorana

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 01. 02. 2023 / 17:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.