Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:30 (odpre se čez 12:01).
Animateka 2011

Grdi Raček Gadkii utenok

Garri Bardin / Rusija / 2010 / 74 min / angleščina, ruščina

režija: Garri Bardin, scenarij: Garri Bardin na podlagi zgodbe/based on the story by Hans Christian Andersen, animacija: Irina Sobinova-Kassil, Olga Veselova, Tatjana Molodova, Vladimir Khomoutov, Maria Parfenova, V. Lazarenko-Manevič, kamera: Ivan Remizov, montaža: N. Volkova, glasba: Pjotr Iljič Čajkovski, Sergej Anačkin, zvok: G. Panine, Alexandre Khassine, V. Chouster, produkcija: Studio Stayer

Na ruski perutninski farmi petelinček za ograjo odkrije velikansko jajce. Skrivaj ga doda v gnezdo bližnje kokoši. Žival, ki se izvali, se precej razlikuje od drugih piščet. Ta jo ustrahujejo in se neizmerno zabavajo ob njenem poniževanju in izključevanju iz svojih vsakdanjih opravkov.

Prvi celovečerec Garrija Bardina je priredba pravljice Hansa Andersena, zasnovana kot muzikal z glasbo Čajkovskega. “Čeprav je Grdi raček film za otroke, je hkrati tudi pristna satira na ruski ultranacionalizem; norčuje se iz grmečega patriotizma in političnih voditeljev, ki so strahopetni, že naslednji trenutek pa imajo polna usta velikih besed in se jim pretiran napuh nabira v tolščo. Bardin rad parodira državno himno (kar nekajkrat), ki jo uporabi v bebavem bahaštvu propagandnih filmov. S tega stališča njegov grdi raček začne spominjati na dobrohotnega migranta, ki se, karkoli bo naredil, nikoli ne bo mogel vključiti v negostoljubno družbo, v kateri se je znašel.” (Marcel Jean)

Garri Bardin, rojen leta 1941 v ruskem Orenburgu, je študiral dramsko umetnost in se kot igralec zaposlil v Gogol Theatru. Po začetnem obdobju kariere, ko je deloval kot igralec, dramatik in gledališki producent, je leta 1975 prestopil na področje animacije. S svojim delom na tem področju si je prislužil številne mednarodne nagrade.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Blizu Close

Lukas Dhont

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Zadnjič

Ia EO

Jerzy Skolimowski

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 18:30 / Dvorana

Najmlajši osemdesetletnik Jerzy Skolimowski postavi gledalca v kožuh svojega štirinožnega protagonista ter ustvari vizualno izviren in globoko pretresljiv pogled na sodobno Evropo. Ia je osvojil nagrado žirije na zadnjem festivalu v Cannesu ter se uvrstil na številne sezname najboljših filmov leta. Nominacija za oskarja za najboljši mednarodni film!

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.