Danes je blagajna odprta od 17:15 do 20:30 (odpre se čez 4 minute).

Gospod Vampir Geung see sin sang

Ricky Lau / Hong Kong / 1985 / 96 min

Gospod Vampir, še danes huronsko smešen in priljubljen blockbuster iz zlate dobe osemdesetih let, je počelo folklornega podžanra jiangshi (ali izvorno kantonsko geongsi) – filmov o skakljajočih vampirjih, pred katerimi se obvaruješ le tako, da zadržuješ dih in jih obmetavaš z lepljivim rižem. Brez heca!

Fotografije

Gospod Vampir
Gospod Vampir

Taoistični menih in njegova tumpasta učenca na željo bogataša izkopljejo grob moževega pokojnega očeta, da bi ga prestavili na parcelo z boljšim feng šujem. A glej ga zlomka, pokojnik se je vmes spremenil v poskakujočega vampirja. Ljubitelji žanra hongkonški film navadno enačimo z borilnimi veščinami in kung fu akcijo, pri tem pa pozabljamo na njegovo čudovito humorno drugo plat: grozljive komedije.

»Na vampirju, ki skaklja naokoli, kot bi imel zvezane noge, ni prav nič strašljivega, in ravno zato je hongkonški podžanr filmov o skakljajočih vampirjih tako preklemano zabaven. Najbolj slovit med njimi in film, ki ga dolgo ni bilo moč videti, je Gospod Vampir iz leta 1985, ki več kot upraviči svoj sloves. Ricky Lau se niti za hip ne ustavi: kopiči eno komično in vratolomno akcijsko sekvenco za drugo v mešanici grozljivke, akcije in humorja, kjer je poudarek vselej na humorju. (A tudi ljubitelji kung fu akrobacij ne bodo razočarani.) Za vse, ki mislite, da ste že vse videli, je ogled Gospoda Vampirja obvezen. Gledati poskakujočega vampirja resda ni strašljivo, je pa vsekakor brez primere.«
– Keith Phipps, AV Club

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

četrtek, 01. 06. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

četrtek, 01. 06. 2023 / 19:15 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zadnjič

Mona Lisa in krvava luna Mona Lisa and the Blood Moon

Ana Lily Amirpour

četrtek, 01. 06. 2023 / 20:30 / Dvorana

Film ameriške režiserke iranskih korenin Ane Lily Amirpour (Ponoči hodi sama) je zgodba o outsiderki, ki v kaosu sodobnega sveta išče svoj prostor pod (polno) luno. Mona Lisa in krvava luna je z neonom in estetiko B-filma prežeta pravljica za odrasle, prisrčna sci-fi komedija in bizaren fantazijski triler.