Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 07:11).

Fukušima: Nikogaršnja cona Mujin chitai

Toshi Fujiwara / Japonska, Francija / 2012 / 105 min

Cunami in nesreča v jedrskem reaktorju v Fukušimi marca 2011 sta že sprožila kopico dokumentarcev, toda le redki bodo tragedijo vzeli v precep tako meditativno kot Fujiwarov dokumentarec, ki vse skupaj jemlje kot podlago za širše razmišljanje o človečnosti, žalovanju, odzivanja na naravne (in tehnološke) katastrofe ter sodobni obsedenosti s podobami. Fujiwara tragedijo v Fukušimi obravnava s stališča medijske predstavitve katastrofe in zagovarja tezo, da danes v medijskem svetu tragedijo zaznamo (in se je spominjamo) samo ob vizualni »pokritosti«. Če ni podob (kot ob potresu v Armeniji leta 1988), potem tudi ni zavesti in spomina na katastrofo. Obenem je film meditacija o japonski tradiciji in njenem izginjanju; Fujiwara trdi, da Japonsko napačno dojemamo kot »deželo samurajev«, da je v resnici dežela poljedelcev, ki je danes (vsaj na kontaminiranem območju) resno ogrožena.

»V filmu je kar najmanj dialoga. To je bila logična izbira. Ker tam pravzaprav nikogar več ni, sem želel, da gledalci fizično začutijo odsotnost ljudi. Gre za grozljiv občutek … Film je rekviem, žalostinka za izgubljeno pokrajino, izgubljena življenja. Ne izraža samo politične kritike današnje vlade, temveč negativno ocenjuje celotno politiko japonske vlade v prizadevanjih ustvariti sodobni narod. V tem procesu smo morda pozabili, kaj je v družbi resnično pomembno – spoštovanje narave.« (Toshi Fujiwara)

Toshi Fujiwara – filmografija (izbor)
Tsuchimoto Noriaki: A Voyage To New York (2003); Fragments: On Amos Gitai & Alila (2004); We Can’t Go Home Again (2006); Fence (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.