Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (odprto še 18 minut, tel: 01 239 22 17).

Fukušima: Nikogaršnja cona Mujin chitai

Toshi Fujiwara / Japonska, Francija / 2012 / 105 min

Cunami in nesreča v jedrskem reaktorju v Fukušimi marca 2011 sta že sprožila kopico dokumentarcev, toda le redki bodo tragedijo vzeli v precep tako meditativno kot Fujiwarov dokumentarec, ki vse skupaj jemlje kot podlago za širše razmišljanje o človečnosti, žalovanju, odzivanja na naravne (in tehnološke) katastrofe ter sodobni obsedenosti s podobami. Fujiwara tragedijo v Fukušimi obravnava s stališča medijske predstavitve katastrofe in zagovarja tezo, da danes v medijskem svetu tragedijo zaznamo (in se je spominjamo) samo ob vizualni »pokritosti«. Če ni podob (kot ob potresu v Armeniji leta 1988), potem tudi ni zavesti in spomina na katastrofo. Obenem je film meditacija o japonski tradiciji in njenem izginjanju; Fujiwara trdi, da Japonsko napačno dojemamo kot »deželo samurajev«, da je v resnici dežela poljedelcev, ki je danes (vsaj na kontaminiranem območju) resno ogrožena.

»V filmu je kar najmanj dialoga. To je bila logična izbira. Ker tam pravzaprav nikogar več ni, sem želel, da gledalci fizično začutijo odsotnost ljudi. Gre za grozljiv občutek … Film je rekviem, žalostinka za izgubljeno pokrajino, izgubljena življenja. Ne izraža samo politične kritike današnje vlade, temveč negativno ocenjuje celotno politiko japonske vlade v prizadevanjih ustvariti sodobni narod. V tem procesu smo morda pozabili, kaj je v družbi resnično pomembno – spoštovanje narave.« (Toshi Fujiwara)

Toshi Fujiwara – filmografija (izbor)
Tsuchimoto Noriaki: A Voyage To New York (2003); Fragments: On Amos Gitai & Alila (2004); We Can’t Go Home Again (2006); Fence (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells

sreda, 22. 03. 2023 / 21:00 / Dvorana

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

četrtek, 23. 03. 2023 / 15:25 / Dvorana

Odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame. Sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo!

Črta La ligne

Ursula Meier

četrtek, 23. 03. 2023 / 18:15 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.