Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Fotofobija Photophobia

Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / Slovaška, Češka, Ukrajina / 2023 / 71 min / ruščina, ukrajinščina

Med obleganjem Harkova posneta drama, ki na ukrajinsko vojno pogleda skozi oči otrok, željnih žarka svetlobe.

igrajo Nikita Tyshchenko (Niki), Viktoriia Mats (Vika), Yana Yevdokymova (Nikijeva mama), Yevhenii Borshch (Nikijev očim), Anna Tyshchenko (Anja), Vitaly Pavlovitch (Kavboj), Tetiana Volodymyrivna Syrbu (zdravnica)

 

festivali, nagrade Benetke 2023 – Dnevi avtorjev (nagrada Europa Cinemas Label)

Na hladno februarsko jutro dvanajstletni Niki z družino prispe na postajo podzemne železnice v Harkovu, da bi se skril pred vojno, ki divja zunaj. Za Nikijevo družino je dnevna svetloba sinonim za smrtno nevarnost, zato deček ne sme zapustiti prostorov postaje in živi pod stalnim žarom neonskih luči. Med brezciljnim tavanjem po zapuščenih vagonih in polnih peronih Niki spozna enajstletno Viko in odpre se mu nov svet.

»Fotofobija je nadvse izvirno delo s čudovitim filmskim pogledom, umeščeno na postajo podzemne železnice Harkova sredi ukrajinske vojne. Vendar ne gre za malodušno klišejsko vojno zgodbo. Opazujemo, kako se ljudje – in še zlasti otroci – spoprijemajo z novim načinom življenja. V njem najdemo upanje in veselje ob malih stvareh, kot je na primer občasno razkošje začutiti sončne žarke na obrazu. Film je odlično posnet, pri čemer izstopa fotografija.« (iz obrazložitve nagrade Europa Cinemas Label)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

nedelja, 10. 12. 2023 / 13:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«