Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 52 minut, tel: 01 239 22 17).

Fotofobija Photophobia

Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / Slovaška, Češka, Ukrajina / 2023 / 71 min / ruščina, ukrajinščina

Med obleganjem Harkova posneta drama, ki na ukrajinsko vojno pogleda skozi oči otrok, željnih žarka svetlobe.

igrajo Nikita Tyshchenko (Niki), Viktoriia Mats (Vika), Yana Yevdokymova (Nikijeva mama), Yevhenii Borshch (Nikijev očim), Anna Tyshchenko (Anja), Vitaly Pavlovitch (Kavboj), Tetiana Volodymyrivna Syrbu (zdravnica)

 

festivali, nagrade Benetke 2023 – Dnevi avtorjev (nagrada Europa Cinemas Label)

Na hladno februarsko jutro dvanajstletni Niki z družino prispe na postajo podzemne železnice v Harkovu, da bi se skril pred vojno, ki divja zunaj. Za Nikijevo družino je dnevna svetloba sinonim za smrtno nevarnost, zato deček ne sme zapustiti prostorov postaje in živi pod stalnim žarom neonskih luči. Med brezciljnim tavanjem po zapuščenih vagonih in polnih peronih Niki spozna enajstletno Viko in odpre se mu nov svet.

»Fotofobija je nadvse izvirno delo s čudovitim filmskim pogledom, umeščeno na postajo podzemne železnice Harkova sredi ukrajinske vojne. Vendar ne gre za malodušno klišejsko vojno zgodbo. Opazujemo, kako se ljudje – in še zlasti otroci – spoprijemajo z novim načinom življenja. V njem najdemo upanje in veselje ob malih stvareh, kot je na primer občasno razkošje začutiti sončne žarke na obrazu. Film je odlično posnet, pri čemer izstopa fotografija.« (iz obrazložitve nagrade Europa Cinemas Label)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nadomestna projekcija

Ingeborg Bachmann: potovanje v puščavo Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste

Margarethe von Trotta

sreda, 24. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Film o burnem razmerju med Ingeborg Bachmann, eno največjih nemško pišočih pesnic 20. stoletja, in slavnim dramatikom Maxom Frischem; zgodba o ženski in njeni neustavljivi želji po svobodi – tako v karieri kot v ljubezni.

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet

sreda, 24. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.