Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Foter Baštata

Kristina Grozeva, Petar Valčanov / Bolgarija, Grčija / 2019 / 87 min / bolgarščina

Zmagovalni film letošnjega festivala v Karlovih Varih. Intimna družinska drama, ki nam skozi vrsto komičnih in absurdnih dogodkov pokaže, kako težko je negovati pristen odnos s tistimi, ki so nam blizu.

režija Kristina Grozeva, Petar Valčanov, scenarij Kristina Grozeva, Petar Valčanov, fotografija Krum Rodriguez, glasba Hristo Namliev, montaža Petar Valčanov, igrajo Ivan Barnev (Pavel), Ivan Savov (Vasil), Tanja Šahova (Ljubka), Hristofor Nedkov (zdravnik), Margita Goševa (Kalina)

festivali, nagrade Karlovi Vari 2019 (najboljši film), Sakhalin 2019 (najboljša režija, nagrada občinstva), Toronto 2019, London 2019, Valladolid 2019

IMDb

Vasil je pravkar pokopal svojo drago ženo Ivanko. Na pogrebu pa mu soseda pove, da jo Ivanka vztrajno poskuša priklicati po telefonu. Vasil je prepričan, da mu žena poskuša nekaj povedati, zato poišče pomoč znanega medija, da bi mu pomagal vzpostaviti stik z njo. Njegov sin Pavel ga poskuša spraviti k pameti, a Vasil trmasto vztraja pri svoji nameri …

»Razmerje med očetom in sinom sva osnovala na stvareh, ki sva jih opazovala okoli sebe, ki so se dogajale med nami in našimi starši. Mislim, da je o tem pomembno govoriti. Pomembno je biti bolj povezan in dobro reševati težave. Mislim, da nas te stvari [pokaže na mobilni telefon] ne povezujejo, velikokrat so ovire pri sporazumevanju. Zato je pomanjkanje ustrezne komunikacije postalo ena glavnih tem najinega filma.« (Kristina Grozeva)

Kristina Grozeva in Petar Valčanov
Grozeva (roj. 1976) in Valčanov (roj. 1982) sta študirala filmsko režijo na Akademiji za gledališče in film v Sofiji. Skupaj sta posnela nekaj kratkih filmov, za katere sta prejela številne ugledne nagrade na različnih mednarodnih filmskih festivalih (Clermont-Ferrand, Busan, Bruselj). Film Foter je njun tretji celovečerec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Parazit Gisaengchung

Bong Joon-ho

četrtek, 12. 12. 2019 / 14:30 / Dvorana

Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme na zadnjem festivalu v Cannesu in kritiški favorit leta.

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

četrtek, 12. 12. 2019 / 16:00 / Mala dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Dodatna projekcija

Zgodbe iz kostanjevih gozdov Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Gregor Božič

četrtek, 12. 12. 2019 / 17:00 / Dvorana

Sanjska parabola o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«. Celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.