Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:00 (odprto še 01:29, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2009

Fokus na Finsko V: Sodobni finski kratki igrani, dokumentarni in eksperimentalni film 1 Fokus na Finsko V: Sodobni finski kratki igrani, dokumentarni in eksperimentalni film 1

Finska

 NAUČENO NA PAMET / SYDÄMEEN KÄTKETTY / LEARNED BY HEART

Marjut Rimminen, Päivi Takala (Soundsgood Productions Oy) Finska/Finland, 2007, Beta SP, 30′

Finsko je druga svetovna vojna pustila v shizofrenem stanju. Narod je preživel dve vojni, država je ohranila samostojnost, a uradno je bila poraženka. O vojni je bilo težko govoriti. Povojnim otrokom so se njihovi starši zdeli odtujeni, avtoritarni in zastrašujoči. Šele šestdeseta leta so družbo osvobodila in odprla njena okna v zunanji svet.

Finland emerged from WWII in a schizophrenic state. The nation had survived two wars with her independence intact, but had officially come out on the losing side. It was hard to talk about the war. To post-war children, their parents seemed distant, authoritarian, frightening. It took the sixties to free the society and to open windows to the outside world.

RIBA / KALA / FISH

Jonathan Davies (Vanilla Productions Ltd.) Finska/Finland, 2003, 35mm,11’30”

Zgodba o ribi …

The story of a fish…

ČE PADEM / JOS KAADUN / IF I FALL

Hannaleena Hauru (TAMK Tampere, School of Art and Media) Finska/Finland, 2007, 35mm, 13′

Mlado dekle Kaarina dela na žagi. Ves čas pada, pa tega nihče ne opazi.

Kaarina is a young woman working in a Finnish sawmill. She’s repetitively falling down without anyone noticing her.

OPTIČNI ZVOK / OPTINEN ÄÄNI / OPTICAL SOUND

Mika Taanila (Kinotar Oy) Finska/Finland, 2005, 35mm, 5′

Kratki film je adaptacija pesmi kanadske skupine The User z nasovom The Symphony #2 for Dot Matrix Printers. Zastarela pisarniška tehnologija se spremeni v futuristična glasbila. Film je omamna mešanica čudovite fotografije, zamazanih posnetkov varnostne kamere in grobe animacije, fotokopirane neposredno na filmski trak brez uporabe kamere.

A short film based on The Symphony #2 for Dot Matrix Printers by the Canadian group The User. Obsolete office technology transforms into musical instruments of the future. The film is a haunting mix of beautiful cinematography, dirty security camera footage and rough animation photocopied straight onto clear film without camera.

CESTARJI / KESTOMERKITSIJÄT / ROADMARKERS

Juho Kuosmanen (UIAH Helsinki) Finska/Finland, 2007, digiBeta, 18′

Tri osebe delajo na zaledeneli cesti. Jesen je takšna, kot bi bil svet na robu uničenja. Helvi bi najraje pobegnila, pa ne ve kam. Rekonen se je na smrt zaljubil vanjo. Stroji besnijo in kolegi ga zbadajo. To je svet, kjer stavke prekinja trušč, nasilje pa je način izražanja čustev.

Three people work on a frosty road. The autumn feels as if the world is about to come to an end. Helvi would want to get away from it all if she only knew where. Rekonen has miserably fallen for her. The machines keep roaring, team-mates keep teasing. A world where sentences are cut in half and violence is but a way to express emotions.

VELIKA PRIČAKOVANJA / HIGH HOPES

Mazdak Nassir (UIAH Helsinki) Finska/Finland, 2007, digiBeta, 13’50”

Zgodba o izumiteljskem paru in njuni viziji, da bi otroka naučila leteti.

A tale about an inventor couple and their obscured vision to raise a child to fly.

6778

Pekka Sassi Finska/Finland, 2007, miniDV, 1’50”

Medtem ko se na platnu nizajo številke, vidimo, da ena manjka.

As the numbers scroll up the screen, one of the them is missing.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 21. 07. 2024 / 20:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Popolni dnevi Perfect Days

Wim Wenders

nedelja, 21. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Wim Wenders se vrača v Tokio, da bi posnel ganljivo filmsko pesem o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. Film z nostalgičnim soundtrackom, ki vključuje klasike Louja Reeda, Patti Smith in Nine Simone, je Kojiju Yakushoju prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.