Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (odpre se čez 12:56).

Evropa na kratko – 2. sklop (2022) Europe in Short - Section 2 (2022)

razno / 100 min

Na Kserksovem prestolu, Delo za vse! Potemkinisti, Sierra Pink Rider, Saboter, Postanek

Na Kserksovem prestolu
Ston Throno Tou Xerxee
Grčija 2022

režija Evi Kalogiropoulou scenarij Yorgos Teltzidis fotografija Evan Maragkoudakis dolžina 15′

Distopično delovno mesto v ladjedelnici Perama. Prepoved fizičnega stika je človeško interakcijo spremenila v nezemeljske simulacije. Zatiranje dotika je delavce medsebojno odtujilo ter ladjedelnico spremenilo v pokrajino, nabito z osamljenostjo in zatrto čutnostjo onkraj stereotipnih heteronormativnih želja. Po lokalni legendi je perzijski kralj Kserks s svojega prestola na skalnatih vrhovih gore Egaleo v današnji Perami opazoval poraz svoje flote.

Delo za vse!
Arbete åt alla!
Švedska 2021

režija Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson scenarij Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson fotografija Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson dolžina 13′

Izjemno koreografiran pregled industrijske dobe, kot jo poznamo danes – intenzivna in igriva vožnja s toboganom, ki od gledalca zahteva, da se sooči s tem, kako »delo deluje«. Film, ki je v celoti sestavljen iz arhivskih posnetkov, se pred gledalci odvrti v prepoznavni, humorno kritični maniri režiserjev.

Potemkinisti
Potemkinistii
Romunija 2022

režija Radu Jude scenarij Radu Jude fotografija Marius Panduru dolžina 18′

Leta 1905 so mornarji na bojni ladji Potemkin dobili politični azil v Romuniji, kar je štelo za dejanje kljubovanja Rusiji. Leta 2021 želi kipar ustvariti umetniško delo, ki ga je navdihnil ta dogodek.

Sierra
Sierra
Estonija 2022

režija Sander Joon scenarij Sander Joon animacija Henri Veermäe, Valya Paneva, Teresa Baroet, Sander Joon dolžina 16′

Oče in sin izgubljata dirko. Da bi zmagal, se deček spremeni v avtomobilsko gumo.

Pink Rider
Pink Rider
Švedska 2021

režija Daniel Aguirre scenarij Daniel Aguirre fotografija Daniel Aguirre dolžina 12′

Intimno in osebno razmišljanje o delovnih razmerah v 21. stoletju, podano iz zornega kota dostavljavca na kolesu. Od nostalgije do frustracije nad švedskim punkom, ki teče v ozadju, nas ta film potopi v osebno vesolje enega od številnih delavcev tako imenovane »ekonomije priložnostnih del«. Za ljubitelje švedske punk glasbe!

Saboter
Le Saboteur
Finska 2022

režija Anssi Kasitonni scenarij Anssi Kasitonni fotografija Anssi Kasitonni, Sami Sänpäkkilä dolžina 12′

Nekdanji saboter je spet na konju. Razkril bo vse trike.

Postanek
L’escale
Belgija, Demokratična republika Kongo 2022

režija Nizar Saleh, Rob Jacobs, Paul Shemisi, Anne Reijniers scenarij Nizar Saleh, Rob Jacobs, Paul Shemisi, Anne Reijniers dolžina 14′

Spomladi leta 2019 sta režiserja Paul Shemisi in Nizar Saleh odpotovala iz Kinšase v Frankfurt na projekcijo svojega novega filma. Med postankom v Angoli so ju ustavili na letališču, ker letalska družba ni verjela, da so njuni dokumenti pristni. Ko sta Paul in Nizar že mislila, da ju vodijo v hotel, da bi počakala na let domov, sta se nenadoma znašla v nezakonitem centru za pridržanje. Na ozadju osupljivih pogledov skozi okno letala film prikaže nezmožnost kongovskih umetnikov, da bi potovali svobodno in varno.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 21. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

petek, 21. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

petek, 21. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.