Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 02:01, tel: 01 239 22 17).

El sicario: Soba 164 El sicario: Room 164

Gianfranco Rosi / Francija, ZDA / 2010 / 80 min

Režiserju je uspelo posneti vseskozi zatemnjenega moškega, ki je kmalu po končani šoli postal 'sicario', član brutalnega mehiškega kokainskega kartela, za katerega je ugrabljal, mučil in moril. Izpoved človeka, ki je v življenju izvajal najogabnejše nasilje.

 

IMDb

Režiserju je s pomočjo Charlesa Bowdena, avtorja knjižne uspešnice Murder City, uspelo posneti zamaskiranega in vseskozi zatemnjenega moškega, nekdanjega policijskega poveljnika, ki je kmalu po končani šoli postal ‘sicario’, član brutalnega mehiškega kokainskega kartela, za katerega je ugrabljal, mučil in moril. Vse po ukazu šefa. Brezpogojno, vdano, brez vprašanj. Potem se je nekega dne odločil vse skupaj pustiti ter skupaj z ženo pobegniti. Kar je seveda proti pravilom igre, zato karteli še danes za informacijo o tem, kje živi, ponujajo 250.000 dolarjev nagrade. Rosijev dokumentarec je izpoved človeka, ki je v življenju izvajal najogabnejše nasilje, zdaj pa pred kamero hlini odrešitev. Njegovi opisi mučenj, ugrabitev in eksekucij so natančni, hladnokrvni in pospremljeni z izdatnim skiciranjem. Toda bolj ko ‘sicario’ govori o sebi in svojem delu, bolj postaja jasno, da v življenju ni počel drugega kot ždel v zatemnjenih beznicah in čakal na ukaze.

»Sramotno je, da mehiške akademije— specializirane policijske enote, preiskovalna policija, vojaška policija ali vojska— delujejo tako, da ‘narkosi’ (organizirani preprodajalci narkotikov) lahko pridobijo njihove študente … zaradi česar vsakogar, ki je diplomiral na kateri koli od teh akademij zlahka rekrutirajo ‘narkosi’. Ta sistem omogoča, da se ‘narkosom’ ni treba ukvarjati z urjenjem novincev v uporabi orožja, vožnji avtomobila, patruljiranju, prebiranju registracijske tablice ali jih naučiti, kako pogledati človeka, da nikoli ne bodo pozabili njegovega obraza.« (Charles Bowden)

Limited means, maximum effect. The stunning story of El Sicario, a hitman for organised crime in Ciudad Juárez, the murder capital of the world. He tells all: how, what, where, who and why. In a hotel room, with a bag over his head, because if they find him, he’s dead.

Gianfranco Rosi – filmografija:
Boatman (1993); Below Sea Level (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.