Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odprto še 05:44, tel: 01 239 22 17).

El sicario: Soba 164 El sicario: Room 164

Gianfranco Rosi / Francija, ZDA / 2010 / 80 min

Režiserju je uspelo posneti vseskozi zatemnjenega moškega, ki je kmalu po končani šoli postal 'sicario', član brutalnega mehiškega kokainskega kartela, za katerega je ugrabljal, mučil in moril. Izpoved človeka, ki je v življenju izvajal najogabnejše nasilje.

 

IMDb

Režiserju je s pomočjo Charlesa Bowdena, avtorja knjižne uspešnice Murder City, uspelo posneti zamaskiranega in vseskozi zatemnjenega moškega, nekdanjega policijskega poveljnika, ki je kmalu po končani šoli postal ‘sicario’, član brutalnega mehiškega kokainskega kartela, za katerega je ugrabljal, mučil in moril. Vse po ukazu šefa. Brezpogojno, vdano, brez vprašanj. Potem se je nekega dne odločil vse skupaj pustiti ter skupaj z ženo pobegniti. Kar je seveda proti pravilom igre, zato karteli še danes za informacijo o tem, kje živi, ponujajo 250.000 dolarjev nagrade. Rosijev dokumentarec je izpoved človeka, ki je v življenju izvajal najogabnejše nasilje, zdaj pa pred kamero hlini odrešitev. Njegovi opisi mučenj, ugrabitev in eksekucij so natančni, hladnokrvni in pospremljeni z izdatnim skiciranjem. Toda bolj ko ‘sicario’ govori o sebi in svojem delu, bolj postaja jasno, da v življenju ni počel drugega kot ždel v zatemnjenih beznicah in čakal na ukaze.

»Sramotno je, da mehiške akademije— specializirane policijske enote, preiskovalna policija, vojaška policija ali vojska— delujejo tako, da ‘narkosi’ (organizirani preprodajalci narkotikov) lahko pridobijo njihove študente … zaradi česar vsakogar, ki je diplomiral na kateri koli od teh akademij zlahka rekrutirajo ‘narkosi’. Ta sistem omogoča, da se ‘narkosom’ ni treba ukvarjati z urjenjem novincev v uporabi orožja, vožnji avtomobila, patruljiranju, prebiranju registracijske tablice ali jih naučiti, kako pogledati človeka, da nikoli ne bodo pozabili njegovega obraza.« (Charles Bowden)

Limited means, maximum effect. The stunning story of El Sicario, a hitman for organised crime in Ciudad Juárez, the murder capital of the world. He tells all: how, what, where, who and why. In a hotel room, with a bag over his head, because if they find him, he’s dead.

Gianfranco Rosi – filmografija:
Boatman (1993); Below Sea Level (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

sobota, 20. 07. 2024 / 16:15 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

sobota, 20. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Nadomestna projekcija

Furiosa: Del sage Pobesneli Max Furiosa: A Mad Max Saga

George Miller

sobota, 20. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

V predzgodbi Ceste besa mlado Furioso iz zelene dežele izobilja ugrabi motoristična tolpa pod vodstvom psihopatskega Dementusa. Pri prečkanju puščave naletijo na Citadelo, ki ji vlada Nesmrtni Joe. Medtem ko se tirana borita za prevlado, Furiosa besno išče način, kako bi se vrnila domov …