Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:30 (za danes zaprto).

El sicario: Soba 164 El sicario: Room 164

Gianfranco Rosi / Francija, ZDA / 2010 / 80 min

Režiserju je uspelo posneti vseskozi zatemnjenega moškega, ki je kmalu po končani šoli postal 'sicario', član brutalnega mehiškega kokainskega kartela, za katerega je ugrabljal, mučil in moril. Izpoved človeka, ki je v življenju izvajal najogabnejše nasilje.

 

IMDb

Režiserju je s pomočjo Charlesa Bowdena, avtorja knjižne uspešnice Murder City, uspelo posneti zamaskiranega in vseskozi zatemnjenega moškega, nekdanjega policijskega poveljnika, ki je kmalu po končani šoli postal ‘sicario’, član brutalnega mehiškega kokainskega kartela, za katerega je ugrabljal, mučil in moril. Vse po ukazu šefa. Brezpogojno, vdano, brez vprašanj. Potem se je nekega dne odločil vse skupaj pustiti ter skupaj z ženo pobegniti. Kar je seveda proti pravilom igre, zato karteli še danes za informacijo o tem, kje živi, ponujajo 250.000 dolarjev nagrade. Rosijev dokumentarec je izpoved človeka, ki je v življenju izvajal najogabnejše nasilje, zdaj pa pred kamero hlini odrešitev. Njegovi opisi mučenj, ugrabitev in eksekucij so natančni, hladnokrvni in pospremljeni z izdatnim skiciranjem. Toda bolj ko ‘sicario’ govori o sebi in svojem delu, bolj postaja jasno, da v življenju ni počel drugega kot ždel v zatemnjenih beznicah in čakal na ukaze.

»Sramotno je, da mehiške akademije— specializirane policijske enote, preiskovalna policija, vojaška policija ali vojska— delujejo tako, da ‘narkosi’ (organizirani preprodajalci narkotikov) lahko pridobijo njihove študente … zaradi česar vsakogar, ki je diplomiral na kateri koli od teh akademij zlahka rekrutirajo ‘narkosi’. Ta sistem omogoča, da se ‘narkosom’ ni treba ukvarjati z urjenjem novincev v uporabi orožja, vožnji avtomobila, patruljiranju, prebiranju registracijske tablice ali jih naučiti, kako pogledati človeka, da nikoli ne bodo pozabili njegovega obraza.« (Charles Bowden)

Limited means, maximum effect. The stunning story of El Sicario, a hitman for organised crime in Ciudad Juárez, the murder capital of the world. He tells all: how, what, where, who and why. In a hotel room, with a bag over his head, because if they find him, he’s dead.

Gianfranco Rosi – filmografija:
Boatman (1993); Below Sea Level (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tudi miši gredo v nebesa Myši patří do nebe

Denisa Grimmová, Jan Bubeníček

četrtek, 07. 07. 2022 / 10:00 / Dvorana

Razburljivo popotovanje miške in lisjaka je izjemna animirana pripoved o upanju, ljubezni in pogumu premagati na videz še tako nepremagljive stvari.  

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

četrtek, 07. 07. 2022 / 18:00 / Dvorana

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Pariz, 13. okrožje Les Olympiades

Jacques Audiard

četrtek, 07. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jacquesa Audiarda (Prerok, Rja in kost) je zgodba o ljubezni, seksu in prijateljstvu v času družabnih omrežij.