Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 11:20).
14. Festival dokumentarnega filma

Dvajset cigaret Twenty Cigarettes

James Benning / ZDA / 2011 / 99 min

Svojevrstni »krajinski film«, tipičen za Benninga, znanega po filmih 13 jezer in Deset podob neba. Samo da tokrat ne gledamo posnetkov ameriške krajine, temveč »krajine« človeških obrazov, konkretno ljudi, ki kadijo. Eni so živčni in kadijo hitro, drugi izražajo blaženo umirjenost. Benningova strukturalna strogost je tokrat precej razrahljana, saj dolžina posamičnih posnetkov oziroma »portretov« ni zamejena z ničimer, kar je otipljivo, še najmanj z vnaprej določeno dolžino posnetkov; Benning je tokrat nemočen, dolžino kadrov namreč določajo kadilci in ustrezajo času kajenja cigarete vsakega posameznika. Pred nami se zvrsti dvajset kadilcev, večina neznanih obrazov; le dva sta »insajderska« znanca, Benningova sodelavca s CalArtsa, režiserja Thom Andersen in Sharon Lockhart.

»V filmu RR sem bil povezan z vlaki, ki sem jih snemal; vsak vlak je – s svojo hitrostjo in dolžino – sam določil dolžino svojega portreta. V filmu Dvajset cigaret pri ustvarjanju dvajsetih različno dolgih in silovitih portretov sodelujem z vsakim kadilcem.« (James Benning)

James Benning – filmografija (izbor)
One Way Boogie Woogie (1977); Landscape Suicide (1987); El Valley Centro (2000); Los (2001); Sogobi (2002); 13 jezer/13 Lakes (2004); RR (2008), Ruhr (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.