Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).

Duše otoka The Banshees of Inisherin

Martin McDonagh / Irska, ZDA, Velika Britanija / 2022 / 109 min / angleščina

Odmaknjen otok ob zahodni obali Irske. Dolgoletna prijatelja se znajdeta v slepi ulici, ko eden od njiju nenadoma prekine vse stike – z neslutenemi posledicami za oba. Smešno-žalostni celovečerec Martina McDonagha (Trije plakati pred mestom) je osvojil zlate globuse za najboljši film, scenarij in igralca.

režija Martin McDonagh, igrajo Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan

festivali, nagrade Devet nominacij za oskarja, med drugim za film, režijo, glavno moško vlogo, 2 stranski moški vlogi in stransko žensko vlogo.

IMDb Uradna stran

Fotografije

»Želel sem povedati zelo preprosto zgodbo o razpadu prijateljstva. In ugotoviti, kako daleč lahko pripeljem preprost komičen in temačen zaplet. Vrnitev Colina in Brendana po štirinajstih letih je bila zame izredno pomembna – vedno sem ju imel v mislih za vlogi sprtih prijateljev.«
– Martin McDonagh

kritike
»Duše otoka so film o prijateljstvu – ja, v prijateljstvu, tako cenjenem in slavljenem, je nekaj toksičnega, neprijetnega, strašnega, mučnega, nasilnega, sadističnega. /…/ Ne, prijateljstvo, zgoščevalec resentimenta, vsiljive empatije, dolgočasnega patosa in nihilističnega dolga, ni nič čistega. S prijateljstvom vedno nekaj izgubimo (ali »žrtvujemo«, če hočete), sporočajo Duše otoka, ki pa sporočajo še nekaj: patriarhat je poguben za moške. Otok Inisherin, hladen in krut, zapuščen in pozabljen, je globoko patriarhalen, toda moški ostajajo sami in osamljeni. /…/ Ženske bežijo. Patriarhat moške osamlja. Dela jih depresivne, tesnobne, obupane, jezne, maščevalne, ekstremne, avtodestruktivne, zrele za tortureporn. Slej ko prej postanejo vaški idioti. Patriarhat je otok brez duše. Še celo Hannibal Lecter je vedel, da bi bil svet brez Clarice nezanimiv. ZELO ZA«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

ponedeljek, 17. 06. 2024 / 16:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Križana ljubimca Chikamatsu monogatari

Kenji Mizoguchi

ponedeljek, 17. 06. 2024 / 19:00 / Dvorana

V fevdalnem Kjotu trgovčevo ženo in vajenca zbližata gospodarjeva podlost in ljubosumje … Kenji Mizoguchi je zgodbo o usodni ljubezni priredil po lutkovni igri Chikamatsuja Monzaemona (1653–1725).

Samsara Samsara

Lois Patiño

torek, 18. 06. 2024 / 16:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.