Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odpre se čez 03:59).

Duše otoka The Banshees of Inisherin

Martin McDonagh / Irska, ZDA, Velika Britanija / 2022 / 109 min / angleščina

Otok Inisherin, 1923. Življenjska prijatelja Pádraic in Colm se znajdeta v slepi ulici, ko Colm nepričakovano prekine njuno prijateljstvo ... Devet nominacij za oskarja!

režija Martin McDonagh, igrajo Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan

festivali, nagrade Devet nominacij za oskarja, med drugim za film, režijo, glavno moško vlogo, 2 stranski moški vlogi in stransko žensko vlogo.

IMDb Uradna stran

Fotografije

»Želel sem povedati zelo preprosto zgodbo o razpadu prijateljstva. In ugotoviti, kako daleč lahko pripeljem preprost komičen in temačen zaplet. Vrnitev Colina in Brendana po štirinajstih letih je bila zame izrednega pomena – vedno sem ju imel v mislih za vlogi sprtih prijateljev. To je bil zametek ideje.«
– Martin McDonagh

kritike
»Duše otoka so film o prijateljstvu – ja, v prijateljstvu, tako cenjenem in slavljenem, je nekaj toksičnega, neprijetnega, strašnega, mučnega, nasilnega, sadističnega. /…/ Ne, prijateljstvo, zgoščevalec resentimenta, vsiljive empatije, dolgočasnega patosa in nihilističnega dolga, ni nič čistega. S prijateljstvom vedno nekaj izgubimo (ali »žrtvujemo«, če hočete), sporočajo Duše otoka, ki pa sporočajo še nekaj: patriarhat je poguben za moške. Otok Inisherin, hladen in krut, zapuščen in pozabljen, je globoko patriarhalen, toda moški ostajajo sami in osamljeni. /…/ Ženske bežijo. Patriarhat moške osamlja. Dela jih depresivne, tesnobne, obupane, jezne, maščevalne, ekstremne, avtodestruktivne, zrele za tortureporn. Slej ko prej postanejo vaški idioti. Patriarhat je otok brez duše. Še celo Hannibal Lecter je vedel, da bi bil svet brez Clarice nezanimiv. ZELO ZA«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nedolžen L'Innocent

Louis Garrel

sreda, 29. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

sreda, 29. 03. 2023 / 17:45 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.

Črta La ligne

Ursula Meier

sreda, 29. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.