Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 01:10).

Država, ki se lepo vede Un pays qui se tient sage

David Dufresne / Francija / 2020 / 86 min

Dokumentarec o monopolu nasilja, nastal v luči množičnih protestov rumenih jopičev po Franciji v letih 2018 in 2019.

V luči množičnih protestov t. i. rumenih jopičev po Franciji leta 2018 in 2019 je nastal dokumentarec o oblastniškem nasilju nad lastnimi državljani. Kdaj je nasilje upravičeno in kdaj ne? Kje je meja – tako za policijske specialce kot za protestnike? In kaj ločuje množični upor od revolucije? Brutalnost osmisli teorija; pred kamero se ne izmenjujejo le udeleženci protestov, običajni ljudje, temveč sociologi, zgodovinarji in predstavniki policijskih sindikatov. Avdiovizualno gradivo so povečini prispevali protestniki sami, snemanje nasilja po francoskih ulicah je neposredno, občasno grafično; »montažo atrakcije« režiser osmišlja z dognanji kritične teorije Maxa Webra, Hannah Arendt, Michela Foucaulta ali Guya Deborda. Eksplozivna in prepričljiva mešanica teorije in prakse urbanega nasilja.

»Razpolagal sem s šestimi terabajti video posnetkov, kar je veliko. Pri izbiri sem bil zelo zadržan, ker nisem želel ustvariti skrajno nasilnega filma. Obdržali smo ga čim bolj treznega. Glede protagonistov je bila ideja, da bi se morali pogovarjati, razpravljati, razmišljati in se medsebojno poslušati, četudi se ne bi strinjali. Začel sem z mislijo, da bi namesto intervjujev uporabil dvostranske pogovore. Imel sem tudi zamisel o refleksiji na podobe, pomenu posnetkov, njihovi vlogi.« (David Dufresne)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Zver La bête

Bertrand Bonello

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Bertrand Bonello (L’Apollonide: Spomini zaprte hiše, Nočni razgledi) je film svobodno priredil po kratki zgodbi Henryja Jamesa Zver v džungli (1903).