Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (za danes zaprto).
Festival migrantskega filma 2013

Drvenje rikš Riksaláz

Gergő Somogyvári / Madžarska / 2012 / 55 min / madžarščina

zgodba
V zadnjih letih so ulice Amsterdama preplavili madžarski rikšarji. Nekateri so na poti samospoznavanja, drugi pa so k temu primorani, saj morajo vzdrževati družino. Novodobni rikšarji, ki se ženejo za denarjem in svobodo, so v skušnjavi, da bi zaživeli novo življenje in ubežali domači rutini. Nekateri si zagotovijo dostojen prihodek, drugi pa končajo na cesti in izgubijo še zadnje vezi s svojci. Film je študija migracij z vzhoda na zahod: dokumentarec o upanju in razočaranju, vožnji in sproščanju ter dnevih in nočeh v turističnem mestnem središču. Režiser dve razgibani poletji spremlja protagoniste, ki se pehajo za preživetje in iščejo dogodivščine.

portret avtorja
Po končani akademiji za fotografijo Szellemkép in študiju novinarstva na Univerzi Kodolányi János je delal kot potujoči fotoreporter. Leta 2007 je kot snemalec diplomiral na madžarski filmski akademiji. Danes dela kot direktor fotografije in snema ustvarjalne dokumentarne filme. Njegov dosedanji filmski opus zajema Zuhanás a környéken (2004), Lanterna (2007), Csempelevél/Carta Azulejo (2008), Cars in Kars (2009), Yad Hanna: A Kollektív Ember (2010) in Riksaláz (2012).

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zadnjič

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 23. 05. 2024 / 19:45 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 24. 05. 2024 / 17:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.