Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 03:49).
Animateka 2015

Dragulji sodobnega nizozemskega animiranega filma: za družine Dragulji sodobnega nizozemskega animiranega filma: za družine

razno / Nizozemska

Animacija je umetniška oblika, ki spodbuja domišljijo, in tehnika, s katero je vse mogoče. Uporablja se v nepregledni množici avdiovizualnih oblik izražanja, od senzibilnih umetniških filmov do komercialnih uspešnic, od posebnih učinkov za filme, gibljive grafike, spletnega oblikovanja, aplikacij za mobilne telefone do iger in razširjene animacije v vizualni in performativni umetnosti. Nizozemski festival animiranega filma (HAFF) predstavlja nacionalni in mednarodni prostor za animacijo. Prikazuje novosti, prireja tekmovalne sekcije, predstavlja tematske programe in retrospektive, pogovorna srečanja, predavanja, okrogle mize in vzgojno-izobraževalni program. Nizozemski družinski filmi oziroma filmi za otroke so na Nizozemskem in v tujini zelo uspešni. Predvsem igrani, pa tudi animirani kratki filmi in serije se pogosto uvrščajo na velike festivale in osvajajo nagrade. Program draguljev zadnjih nekaj izdaj festivala postavlja v središče nizozemske družinske oziroma otroške filme. Številni med njimi so se zelo dobro odrezali v mednarodnem tekmovalnem vzgojno-izobraževalnem šolskem programu HAFF Junior, ki želi osnovnošolskim otrokom prikazati kakovostne filme. Otroci si filme programa HAFF Junior ogledajo v kinu v okolici svoje šole in glasujejo za svojega favorita, šole pa za pripravo vnaprej prejmejo posebna pedagoška orodja. Filmi otrokom približajo posebne tehnike in različne, včasih družbene tematike. Med njimi najdemo tako resna kot komična in fantazijska dela, v katerih pogosto nastopajo izjemni liki.

Prijeten ogled!

Ob tem ne zamudite odličnih nizozemskih filmov in ustvarjalcev v drugih programih: v Slonovem tekmovalnem programu kratkega filma studia Job, Joris & Marieke, A Single Life, leta 2015 nominiranega za oskarja, filma Nadie Meezen Medvedi na cesti ali instalacije Dow Jones II, v kateri spremljamo beg klasičnih risanih junakov.
Anet ter Horst
Holland Animation Film Festival

Napovednik za Ultrakort (Ultrakort Leader)
Patrick Raats (Patrick Raats Animation)
Nizozemska, 2014, DCP, 0’12”

Napoved serije ultrakratkih animiranih filmov, v kateri nastopa jazbečar. Gre za projekt Nizozemskega filmskega sklada in produkcijske hiše Pathé, v katerem pred komercialnimi uspešnicami prikazujejo kratke animirane filme.

Piknik s torto (Picknick met Taart) 
Mascha Halberstad, Tom Van Gestel, Mercedes Marro (Submarine)
Nizozemska, 2012, DCP, 5’35”

Predelave slavne slikanice Théja Tjong-Khinga v maniri kombiniranih medijev v več epizodah. Vsaka vsebuje osnovne elemente zgodbe: piknik, odkritje ukradene torte, razkritje tatov in srečni konec. A pri vsaki gre za prvoosebno pripoved druge živali. Tako zgodba o pikniku postane triler, burka ali romantična komedija.

Tumbliji (De Tumblies) 
Patrick Raats (il Luster Films)
Nizozemska, 2012, DCP, 5’00”

Vstopite v igrivi svet treh Tumblijev in njihovega psa, v katerem vas čakajo zabava, igra, raziskovanje in fantazija. Gre za serijo žanra kombiniranih medijev, ki jo najdete tudi v obliki aplikacij za iPad. Živahne zgodbe se vrtijo okoli pogostih, vsakodnevnih dogodkov. Liki se igrajo s kockami, drug drugemu jemljejo predmete ali odkrivajo nove, na primer glasbeno skrinjico, rolico toaletnega papirja, daljinski upravljalnik, čopič in podobno.

Spust (Descent)
Johan Rijpma (Johan Rijpma)
Nizozemska, 2014, DCP, 1’28”

Skodelica v obliki valja pade in se razbije. Vsaka sličica posnetka tega padca se nato prevede v keramično plast, sestavljeno iz originalnih delcev skodelice.

Od doma (Uit Huis)
Joost Lieuwma, (il Luster Films)
Nizozemska, 2013, DCP, 6’37”

Oče meni, da je Richard dovolj star, da se odseli na svoje, a Richard bi raje ostal pri starših in zlati ribici. Mama mu vedno pripravi sendviče. On nenehno odhaja in se vrača. Potem pa v zgodbo poseže usoda.

Doma je najlepše (No Place Like Home)
Nicolien Opdam (HKU University of Arts Utrecht)
Nizozemska, 2013, DCP, 7’29”

Visok mož živi v premajhni hiši. Majhen mož živi v preveliki hiši. To je neprikladno in včasih boleče. Veliki mož sega vse do stropa. Nekoč skleneta, da bosta hiši zamenjala. Igriva raba različnih materialov.

Trampolin (Trampoline)
Maarten Koopman (Musch & Tinbergen)
Nizozemska, 2013, DCP, 3’00”

Filmsko platno kot vznožje trampolina. Skozi vzmeti še vidimo košček veličastnega modrega neba. Po otroških in račjih nogah ter prašičjem repku lahko sledimo premetom na drugi strani. Več nas je, bolj je zabavno! Film, ki je domiseln v svoji preprostosti.

Kmet Jaka (Boer Jansen)
Arjan Wilschut (il Luster Films)
Nizozemska, 2012, DCP, 13’30”

Dobrodušen nizozemski kmet gara, da bi uresničil svoje sanje, v katerih vidi kmetijo s kravami, kokošmi in ovcami, do koder seže pogled. A zaslužek se manjša in kmet Jaka najde uteho v zdravilih. Osupljiv grafični prikaz podeželja.

Pas za babice (Granny Lane)
Daniel Dugour (il Luster Films)
Nizozemska, 2012, DCP, 2’59”

Starka se s svojim malim električnim avtom ne povsem po lastni volji pomeri z mladima predelovalcema avtomobilov. A z vsem svojim znanjem predelovanja in agresivne vožnje mladca proti stari gospe nimata možnosti. Sodobna različica basni o zajcu in želvi.

Bugivugi v tušu in kredi (Boogie Woogie in Inkt en Krijt)
René Adema (Reneadema.nl)
Nizozemska, 2013, DCP, 4’50”

Plešoči proces izdelave žarnice s tušem in kredo na rjavem papirju in grobem kartonu. Bistroumen mehanizem žic in verig potiska svetilko naprej in zdi se, da je njeno preživetje v rokah usode.

Na slepo (Blindelings)
Joanne van der Weg (AKV St. Joost Breda)
Nizozemska, 2014, DCP, 2’26”

Domiseln film, ki vsakdanje dogodke prevede v Braillovo pisavo na rahlo obarvanem papirju. Ptice, ženska na kolesu, promet, mimohiteči vlak in drobci pogovora na vlaku. Doživetja slepega človeka med kratko potjo na osrednjo postajo v Rotterdamu.

Srečno pot! (Bon Voyage!)
Job, Joris & Marieke (Job, Joris & Marieke)
Nizozemska, 2014, DCP, 3’04”

Tim si želi ogledati začetek dirke Tour de France v Utrechtu v družbi dekleta, vendar konča na napačni strani ceste in se mora nekako prebiti do nje. Promocijski glasbeni video za mesto Utrecht z nizozemskim kantavtorjem Blaudzunom za napoved uvodnega dela dirke Tour de France – Le Grand Départ – v Utrechtu leta 2015.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.