Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 01:39).

Divja hruška Ahlat agaci

Nuri Bilge Ceylan / Turčija, Severna Makedonija, Nemčija, Francija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina / 2018 / 188 min / turščina

Nuri Bilge Ceylan se vrača s še eno detajlno fresko družbenih razmerij na turškem podeželju, kjer mladi nihajo med idealističnim zasledovanjem svojih sanj in bolečo vdanostjo v usodo. 

režija Nuri Bilge Ceylan, scenarij Akin Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, fotografija Gökhan Tiryaki, montaža Nuri Bilge Ceylan     , igrajo Dogu Demirkol (Sinan Karasu), Murat Cemcir (Idris Karasu), Bennu Yildirimlar (Asuman Karasu), Hazar Ergüçlü (Hatice), Serkan Keskin (Sulejman), Tamer Levent (Recep), Öner Erkan (Imam Nazmi), Ahmet Rifat Sungar (Ali Riza), Akin Aksu (Imam Veysel), Kubilay Tunçer (Ilhami), Ercüment Balakoglu (Ramazan), Kadir Çermik (župan Adnan)

festivali, nagrade Cannes 2018, Sydney 2018, Melbourne 2018

Mladi, ambiciozni pisatelj Sinan se z diplomo v roki vrne v domačo vas. Mladenič se želi poklicno ukvarjati s pisanjem, a se mora zdaj soočiti z realnostjo podeželskega življenja: narediti bo moral izpite za poklic učitelja, ki ga opravlja že njegov oče Idris. Ta je ves svoj ugled zapravil z odvisnostjo od kockanja. Sinan poskuša sam zbrati denar, da bi lahko izdal svojo knjigo, a ob druženju s prijatelji in družinskimi člani začuti grenak priokus razočaranja. Morda ljudje okrog njega s svojimi usodami predstavljajo slutnjo njegovega bodočega poraza.

»Film pokuša prikazati zgodbo mladeniča, ki s krivdo čuti, da je drugačen na način, s katerim se ne zna sprijazniti, da ga vase srka usoda, ki je ne zmore sprejeti, kot tudi širokega razpona ljudi okoli sebe, ne da bi bil komu bolj naklonjen ali do koga krivičen. Reklo pravi: ‘Kar oče skriva, se izrazi v sinu.’ Od staršev podedujemo določene lastnosti: npr. slabosti, navade, motnje. Film pripoveduje zgodbo o fantu, ki neizogibno sledi očetovi usodi, na poti, prepredeni z bolečimi izkušnjami.« (Nuri Bilge Ceylan)

Nuri Bilge Ceylan
Rojen leta 1959 v Carigradu. Velja za eno največjih odkritij evropskega filma v drugi polovici devetdesetih let. Velik preboj je dosegel s filmom Oddaljen, ki je v Cannesu osvojil veliko nagrado žirije, kar je pozneje ponovil še s filmom Bilo je nekoč v Anatoliji. Z Zimskim spanjem je leta 2014 vendarle osvojil še cansko zlato palmo.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Zver La bête

Bertrand Bonello

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Bertrand Bonello (L’Apollonide: Spomini zaprte hiše, Nočni razgledi) je film svobodno priredil po kratki zgodbi Henryja Jamesa Zver v džungli (1903).