Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:45 (za danes zaprto).

Disko in atomska vojna Disko ja tuumasõda

Jaak Kilmi / Estonija, Finska / 2009 / 80 min / angleščina, estonščina, finščina, ruščina

Estonski dokumentarec o pop kulturnem vplivu finske televizije na estonsko Sovjetsko zvezo od petdesetih let do razpada komunizma konec osemdesetih pokaže, da hladna vojna ni potekala zgolj po vojaški in politični plati, temveč tudi (in predvsem) ideološki; vpliv pop kulture (disko in pank glasba, serije Dallas, Knight Rider in podobne) je imel na mladino odločilni pomen.

Estonski dokumentarec govori o pop kulturnem vplivu finske televizije na estonsko Sovjetsko zvezo od petdesetih let do razpada komunizma konec osemdesetih. Geografska bližina Helsinkov, kjer je stal osrednji oddajnik na Finskem, in Talina, estonske prestolnice, je bila odločilni dejavnik; radijski in televizijski signal je čez zaliv zlahka segel v stanovanja severnih mest Estonije, zato je bila finska javna televizija pod stalnim pritiskom sovjetske propagandne mašinerije, še posebej v zgodnji fazi, ko sta se Vzhod in Zahod borila za primat nad ‘neopredeljeno’ Finsko. Dokumentarec dobro pokaže, da hladna vojna ni potekala zgolj po vojaški in politični plati, temveč tudi (in predvsem) ideološki; vpliv pop kulture (disko in pank glasba, serije Dallas, Knight Rider in podobne) je imel na mladino odločilni pomen.

»Gre za film o naši generaciji, ki je nevede trčila ob barikade hladne vojne. Naši možgani so bili bombardirani s televizijskimi podobami, kar je popolnoma spremenilo naša življenja. […] Te zgodbe so absurdno smešne. Otroci so bili v shizoidnem stanju, ko je bilo njihovo resnično življenje malce nesmiselno ter so bile vse lepe in vznemirljive stvari skrite v televizijskih aparatih.« (Jaak Kilmi)

Jaak Kilmi – filmografija (izbor)
Revolution of Pigs (2005)
The Art of Selling (2006)
Elusive Miracle (2006)
Disko in atomska vojna/Disco and Atomic War (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nedolžen L'Innocent

Louis Garrel

nedelja, 02. 04. 2023 / 11:00 / Dvorana

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

Do zmage in naprej Hækkum rána

Guðjón Ragnarsson

nedelja, 02. 04. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Navdihujoč dokumentarec o skupini deklic, ki trenirajo košarko pod vodstvom nekonvencionalnega trenerja, ki pred njih ves čas postavlja nove izzive. Skupaj dosegajo izvrstne rezultate in dekleta postajajo vse bolj samostojne, močne in pripravljene, da spremenijo svet. Toda ali je svet pripravljen nanje?

Blizu Close

Lukas Dhont

nedelja, 02. 04. 2023 / 14:00 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.