Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (za danes zaprto).

Disko in atomska vojna Disko ja tuumasõda

Jaak Kilmi / Estonija, Finska / 2009 / 80 min / angleščina, estonščina, finščina, ruščina

Estonski dokumentarec o pop kulturnem vplivu finske televizije na estonsko Sovjetsko zvezo od petdesetih let do razpada komunizma konec osemdesetih pokaže, da hladna vojna ni potekala zgolj po vojaški in politični plati, temveč tudi (in predvsem) ideološki; vpliv pop kulture (disko in pank glasba, serije Dallas, Knight Rider in podobne) je imel na mladino odločilni pomen.

Estonski dokumentarec govori o pop kulturnem vplivu finske televizije na estonsko Sovjetsko zvezo od petdesetih let do razpada komunizma konec osemdesetih. Geografska bližina Helsinkov, kjer je stal osrednji oddajnik na Finskem, in Talina, estonske prestolnice, je bila odločilni dejavnik; radijski in televizijski signal je čez zaliv zlahka segel v stanovanja severnih mest Estonije, zato je bila finska javna televizija pod stalnim pritiskom sovjetske propagandne mašinerije, še posebej v zgodnji fazi, ko sta se Vzhod in Zahod borila za primat nad ‘neopredeljeno’ Finsko. Dokumentarec dobro pokaže, da hladna vojna ni potekala zgolj po vojaški in politični plati, temveč tudi (in predvsem) ideološki; vpliv pop kulture (disko in pank glasba, serije Dallas, Knight Rider in podobne) je imel na mladino odločilni pomen.

»Gre za film o naši generaciji, ki je nevede trčila ob barikade hladne vojne. Naši možgani so bili bombardirani s televizijskimi podobami, kar je popolnoma spremenilo naša življenja. […] Te zgodbe so absurdno smešne. Otroci so bili v shizoidnem stanju, ko je bilo njihovo resnično življenje malce nesmiselno ter so bile vse lepe in vznemirljive stvari skrite v televizijskih aparatih.« (Jaak Kilmi)

Jaak Kilmi – filmografija (izbor)
Revolution of Pigs (2005)
The Art of Selling (2006)
Elusive Miracle (2006)
Disko in atomska vojna/Disco and Atomic War (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 25. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.