Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:30 (odprto še 04:59, tel: 01 239 22 17).

Deset v pol Deset u pola

Danis Tanović / Bosna in Hercegovina / 2021 / 96 min / bosanščina

Ko v Enesovo čevapdžinico nekega jutra vstopi zagrebška vplivnica in pove, da je prišla na »najboljše čevapčiče v Sarajevu«, to sproži popoln razpad sosedskih, poslovnih in zasebnih odnosov po vsej Baščaršiji … Komedijo z Brankom Đurićem in Izudinom Bajrovićem v glavnih vlogah je režiral Danis Tanović, dobitnik oskarja za Nikogaršnjo zemljo ter srebrnega berlinskega medveda za Smrt v Sarajevu in Epizodo v življenju zbiralca železa. Otvoritveni film lanskega filmskega festivala v Sarajevu.

igrajo Branko Đurić, Izudin Bajrović, Helena Vuković, Kerim Čutuna, Almir Palata Prle, Anja Matković, Goran Navojec, distribucija Con film 

IMDb

Fotografije

iz prve roke
»To je romantična komedija o dveh prijateljih, ki sta gostinca in tekmeca, v resnici pa sta neizbežno odvisna drug od drugega. Snemali smo v času pandemije, trgovine so bile zaprte, ljudje so se oddaljili drug od drugega. Film prikazuje Sarajevo iz drugačnega zornega kota in kaže, kako pomembno je sodelovati, pa tudi da se ne smemo odpovedati pravim vrednotam, kot so prijateljstvo, ljubezen in dobri sosedski odnosi. Upam, da se bodo gledalci vsaj malo nasmejali in da bodo začutili dobro energijo, s katero smo film snemali.«
– Danis Tanović

kritike
»Tudi če ne jeste mesa, si boste ob Tanovičevi dramediji Deset v pol zaželeli porcije čevapov – sarajevskih. Originalnih. Tako originalnih, kot so originalni liki le v Sarajevu. /…/ Vem, videli smo jih že stokrat. In začuda se jih nikoli ne naveličamo.
Vsak bi lahko dobil svoj film – ali pa svojo serijo, svoj spin-off. To so liki, ki dajo nekaj nase – in ki se zavedajo, da so liki. Celo tip, ki izgleda kot Loša, je mogoč le v Sarajevu. To je itak vrhunski vic. ZA«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

torek, 26. 09. 2023 / 16:00 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

torek, 26. 09. 2023 / 18:15 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

torek, 26. 09. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.